ua en ru

Д.Фірташ має намір стати власником контрольного пакету банку "Надра"

Власник Group DF Дмитро Фірташ вчора сказав виданню, що ще не купував акції додаткової емісії банку "Надра" (почалася 14 квітня.), але сподівається отримати контрольний пакет його акцій, а 15% нової емісії готовий дозволити викупити закордонним фондам. Про це пише "Комерсант Україна".
"Ще невідомо, як будуть брати участь у підписці нинішні акціонери і як Нацбанк буде реєструвати емісію", - заявив він. Бізнесмен уточнив, що отримав листа від трьох зарубіжних фондів, які бажають викупити частина емісії: "Фонди, які мали по 2-3% в банку, на нас вийшли, надіслали листа "чи не проти ми, чи згодні ми". Вони побачили, що банк пережив кризу, і хочуть брати участь у підписці. Один впишеться в 5% акцій, інший - в 10%". Про частку третього він промовчав, як і про назви всіх фондів, сказавши, що вони "дуже відомі". Раніше шведський фонд East Capital, який володів 6,6% банку "Надра", заявляв про намір зберегти частку. Тимчасовий адміністратор банку Валентина Жуковська говорила про інтерес до підписки у британської компанії Silk Route (близько 2% банку).
У березні юристи фірми "Астерс", які представляли інтереси власника 30,74% банку "Надра" - Manmade Enterprises Ltd, говорили, що їх клієнт має намір брати участь у підписці і зібрав гроші. Вчора вони не могли підтвердити цю інформацію. В.Жуковська зазначила, що ніхто з діючих акціонерів поки не купував акції. "Але банк повністю зберіг право акціонерів брати участь у підписці, і рішення - за ними", - зазначила вона. Експерти вважають, що під виглядом інвестфондів зберегти свою частку мають намір саме діючі акціонери. Інформація про фізосіб-власників "Надра", яка раніше оприлюднювалася на сайті банку, відрізнялася спрямовується в НБУ. Реальними власниками були три групи акціонерів. "Я можу покласти гроші до фонду, і він від мого імені стане власником акцій будь-якого банку", - сказав один з банкірів.
Банкіри впевнені, що новим акціонерам банк нецікавий. "З огляду на фінансове і репутаційне стан банку, інвестиція в нього дуже сумнівна і може бути цікава тільки тим, хто вже має там активи", - вважає керуючий партнер ІК "Аваль Брок" Дмитро Полковський. "У вузькому колі Д.Фірташ не раз заявляв, що йому тільки треба забрати з банку свої депозити і що банк у нього викупить тому колишній голова правління Ігор Гіленко", - сказало джерело на банківському ринку. "Якщо це так, то для Д.Фірташа така угода - гарна інвестиція, тому що вартість українських банків вже піднялася до 1,1 капіталу і може рости", - додав Д.Полковський.