ua en ru

ConocoPhillips продасть 10% акцій Lukoil невеликими пакетами.

Американська компанія ConocoPhillips продасть 10% акцій Lukoil невеликими пакетами, передає РБК Daily.
"ConocoPhillips повідомляла Lukoil, що хотіла б продати до 10% акцій компанії. У нас є право переважного викупу, але поки я не бачу в цьому необхідності", - заявив президент російської компанії Вагіт Алекперов. Він уточнив, що ConocoPhillips може продати ці акції на ринку дуже невеликими пакетами. Про продаж може бути оголошено вже сьогодні на запланованій зустрічі Conoco з аналітиками.
Зараз американська компанія володіє 20% акцій Lukoil. Чутки про те, що вона може продати половину своєї частки, з'явилися восени минулого року, коли в Conoco заявили про фінансові труднощі. Щоб покращити становище, компанія планувала скоротити капітальні вкладення і протягом двох років продати активи на 10 млрд дол. Тоді аналітики банку UBS припустили, що під розпродаж потрапить половина пакету акцій Lukoil. У Conoco це заперечували, адже вони приносять компанії чималий дохід. За підсумками 2009 року від участі в капіталі російської компанії Conoco отримала 1,66 млрд дол., що складає третину всієї її чистого прибутку.
Минулого тижня голова ради директорів Lukoil Валерій Грайфер заявив, що компанії потрібно викупити 10% своїх акцій в ConocoPhillips у разі їх продажу і це питання буде розглянуто на найближчому засіданні ради директорів, яке відбудеться в Стамбулі 23 квітня ц.р.