ua en ru

ConocoРhillips пішла з Казахстану, продавши за 5,4 млрд дол. свою частку на Каспії

ConocoРhillips завершила операцію з продажу казахстанською АТ "НК "КазМунайГаз" долі 8,4% в проекті розробки нафтового родовища Кашаган за 5,4 млрд дол.

ConocoРhillips завершила операцію з продажу казахстанською АТ "НК "КазМунайГаз" долі 8,4% в проекті розробки нафтового родовища Кашаган за 5,4 млрд дол. Про це говориться в повідомленні ConocoРhillips.

"Це важлива віха для ConocoРhillips. Ми добилися значного прогресу в справі підвищення доходів акціонерів шляхом реалізації непрофільних активів. Ми високо цінуємо співпрацю з "КазМунайГаз", завдяки якій стало можливим успішне завершення цієї операції", - заявив виконавчий віце-президент з розвитку бізнесу і корпоративного планування ConocoРhillips Дон Валлетт.

У повідомленні ConocoРhillips наголошується, що кошти, виручені від операції з "КазМунайГаз", будуть вкладені в розвиток компанії.

Нагадаємо, що на початку липня 2013 р. Міністерство нафти і газу Казахстану направило американській компанії ConocoРhillips повідомлення про намір уряду республіки використовувати через АТ "НК "КазМунайГаз" переважне право на придбання частки участі ConocoРhillips у розмірі 8,4% в північно-каспійському проекті "Кашаган".

Раніше повідомлялося, що ConocoРhillips планує продати 8,4% акцій в Кашагані індійській ONGC Videsh Limited за 5 млрд дол.

Родовище Кашаган, виявлене в 2000 р., стало найбільшим по запасах нафтовим родовищем, відкритим за останніх 30 років. Його комерційні ресурси, за оцінками фахівців, знаходяться в межах приблизно від 9 млрд до 13 млрд барр. нафти. Родовище розташоване в казахстанському секторі Каспійського моря і займає площу на поверхні приблизно 75 на 45 км. До продажу частки ConocoРhillips (8,4%) в проекті також брали участь компанії ENI, KMG Kashagan B.V.(дочірнє підприємство "КазМунайГазу"), Total, ExxonМobil, Royal Dutch Shell (мають по 16,81% доль участі), Inpex (7,56%).