ua en ru

Coca-Cola придбала російського сокового виробника "Нідан"

Компанія Coca-Cola Company (ТССС) офіційно оголосила про завершення операції з придбання ВАТ "Нідан Соки", що входить до четвірки провідних виробників соків в Росії. Про це говориться в повідомленні Coca-Cola, передає РБК. Відповідно до укладеної угоди сума угоди не розголошується. Як повідомлялося раніше в низці ЗМІ, сума операції не перевищила 300 млн дол. без урахування боргу.
Як зазначив президент компанії Coca-Cola в Білорусі, в Росії і в Україні Зоран Вучиніч, по завершенні угоди компанія зможе ще більше розширити свій асортимент в РФ. "Наша довгострокова стратегія в Росії спрямована на зростання обсягів продажів, нарощування інвестицій і створення нових робочих місць. Партнерство з "Ніданом" дозволяє нам досягти кожної з поставлених цілей", - заявив він.
Компанія "Нідан" має виробничі потужності в Москві і Новосибірську, які виробляють і поширюють сокову продукцію під брендами "Моя сім'я", "Так!" і Capriсe. Придбання відбувається в рамках експансії TCCC в сегменті негазованих напоїв, і очікується, що воно буде сприяти значній оптимізації витрат і зростання доходів від діяльності компанії в Росії.
У Coca-Cola відзначили, що з початку 1990-х рр. компанія інвестувала в російську економіку 2 млрд дол. Ще 1 млрд дол. Coca-Cola має намір вкласти в розвиток своєї інфраструктури в Росії в найближчі три-п'ять років.
Нагадаємо, компанія European Refreshments (структура Coca-Cola) подала клопотання у ФАС Росії про придбання 100% акцій ВАТ "Нідан Соки" та придбання прав, що дозволяють визначати умови здійснення підприємницької діяльності у ряді інших компаній - "Нідан-Гросс", "Нідан- Екофрукт "та ін. У Coca-Cola заявляли, що мають намір купувати цінні папери "Нідан Соки" у основного акціонера - компанії Lion Capital LLP. Цей британський фонд у листопаді 2007 р. завершив угоду з придбання 75,001% акцій ВАТ "Нідан Соки".
У березні 2010 р. голова ФАС Ігор Артем'єв відзначав, що у Федеральної антимонопольної служби Росії попередньо склалося позитивну думку щодо купівлі компанією Coca-Cola компанії "Нідан Соки". Він нагадав, що в 2008 р. компанія PepsiCo, головний конкурент Coca-Cola, придбала в Росії великий завод з виробництва соків (75,53% акцій сокового бізнесу ВАТ "Лебедянський").Тому, за його словами, наміри Coca-Cola виглядають цілком логічними. У серпні угоду підтримав уряд РФ.
ВАТ "Нідан Соки" - один з лідерів російського ринку натуральних соків і сокової продукції (17,7% ринку, за даними досліджень компанії "Бізнес Аналітика" на кінець 2008 р.) і абсолютний лідер у Сибірському регіоні (45% ринку). "Нідан Соки" виробляє сокову продукцію під такими торговими марками, як Caprice, Caprice Tea, "Моя сім'я", "Сокос", "Чемпіон", напої на основі 100-відсоткового соку "Так!". ВАТ "Нідан Соки" входить до складу групи компаній "Нідан" і поєднує всі виробничі та збутові активи холдингу, в тому числі ТОВ "Нідан-Гросс" (Москва) і ТОВ "СП" Нідан-Екофрукт "(Новосибірськ). Продукція компанії представлена у всіх регіонах Росії, а також у країнах СНД і Монголії.
Компанія Coca-Cola, заснована в 1886 р., є найбільшим у світі виробником безалкогольних напоїв. Щорічний оборот компанії складає близько 30 млрд дол., а продукція компанії представлена в більш ніж 200 країнах. У портфоліо компанії входить більше 2,8 тис. різних продуктів, серед яких Coca-Cola, Fanta, Sprite, Minute Maid, енергетичний напій Burn і багато інших. Бренд Coca-Cola вважається самим впізнанним товарним знаком на планеті, який відомий 94% населення Землі.