ua en ru

CNN підозрює РФ в постачаннях зброї "Талібану"

CNN підозрює РФ в постачаннях зброї "Талібану" Фото: бойовики "Талібану"

Звинувачення ґрунтуються на відеороликах, отриманих CNN

Бойовики терористичного об'єднання "Талібан" отримали озброєння в Афганістані, яке, як передбачається, було передано урядом Російської Федерації, згідно ексклюзивним відеороликів, отриманим CNN.

Повідомляється, що відеоролики, отримані CNN, додали ваги звинуваченнями афганських і американських чиновників у тому, що Москва озброює свого разового ворога в роздирається війною країні.

"Генерали США вперше висунули припущення про те, що російський уряд намагався озброїти афганських бойовиків ще в квітні, але отримати відео підтвердження з поля бою було непросто", - йдеться в повідомленні.

Ці два відеоролика, отримані CNN, показують снайперські гвинтівки, варіанти Калашникова і важкі кулемети, походження яких неможливо встановити.

"Два угруповання бойовиків, одна на півночі і інша на заході, стверджують, що володіють зброєю, яка, за їхніми словами, спочатку було надано російським урядом", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що одна група талібів під Гератом повідомляє, що вони отримали зброю після перемоги над змагається групою талібів. Інша група говорить, що вони безкоштовно отримали зброю через кордон з Таджикистаном, яке надано Росією.

Однак відеоролики не дають неспростовних доказів причетності РФ в торгівлі зброєю.

"Росіяни кажуть, що підтримують контакт з "Талібаном", і у нас є багато інших доказів від людей, яких вони озброюють", - сказав представник уряду Афганістану Седик Седики.

Інший афганський чиновник також заявив, що вони впевнені, що торгівля відбувається між Росією і "Талібаном".

Генерал Джозеф Вотель, глава Центрального командування США, заявив у березні в конгрес-комітеті, що він вважає, що росіяни прагнуть до впливу в Афганістані.

"Афганські офіційні особи висловили свою стурбованість з приводу контактів Москви з талібами, які, за словами офіційних осіб коаліції, узаконюють заколот", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров спростував заяви представника армії США про постачання зброї афганським бойовиків терористичної організації "Талібан", назвавши звинувачення "брехливими і непрофесійними".

"Що стосується заяв про нібито поставляються нами озброєнь талібам, які звучать від військових у Вашингтоні і керівних угрупованням США в регіоні, включаючи Афганістан, то це непрофесійні заяви, ні на чому не засновані", - заявив Лавров.

Він також зазначив, що американська сторона не надала жодного доказу.