ua en ru

Чубаров: військовий чинник у деокупації Криму не може бути виключений

Чубаров: військовий чинник у деокупації Криму не може бути виключений Фото: голова Меджлісу Рефат Чубаров розповів про деокупацію Криму

Глава Меджлісу вважає, що очікування міжнародної спільноти щодо виконання Росією мінських угод є ілюзією

Найефективнішою та водночас недостатньою для деокупації Криму залишається дипломатична сфера, проте не можна відкидати й військовий фактор, вважає глава Меджлісу кримськотатарського народу. Про це він сказав у інтерв’ю "5 каналу".

Кримськотатарський лідер також підкреслив важливість міжнародної підтримки України щодо Криму, але зазначив, що вони не розуміють марність своїх сподівань на належні дії Росії.

"З моєї точки зору, в деяких кроках, що здійснюються міжнародною спільнотою, вже є моменти самообману", - сказав Чубаров.


Він повідомив, що найближчими днями їде до Берліну, де планує зустрітися з деякими високопосадовцями німецького уряду, та зокрема міністерства закордонних справ, яким на прикладі фактів збирається показати, що їхні очікування щодо виконання Росією мирних угод є ілюзією.

"Буквально сьогодні вже знову Кремль зреагував на пропозиції про можливе спрямування моніторингових груп ОБСЄ щодо тих районів донецької та луганської областей, які нами (Україною - ред.) не контролюються: таке може бути, але за згодою "этих республик, этих территорий". Отже Росія все більш суперечливо інтерпретує мінські угоди", - сказав Чубаров.

Глава Меджлісу також вважає, що для повернення Криму Україні не можна відкидати військовий компонент.

"Військовий фактор не може просто так бути відкинутий на останню чергу. Ми маємо виконувати свою частину "домашнього завдання"- це укріплення армії. Ми маємо приділяти дуже велику увагу флоту. Але знову повторюю - лише сил України, щоб хоча б присутністю військової сили змусити Росію не займатися далі дурницями ми не спроможні", - підкреслив Чубаров.

Нагадаємо, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розкритикував звіт Ради Європи про Крим і назвав цей документ суперечливим.