ua en ru

Надмірний державний контроль імпорту ЗЗР стримує аграрний розвиток, - УКАБ

Практичне введення погоджень на ввезення кожної окремої партії засобів захисту рослин (ЗЗР) та здійснення аналітичних досліджень кожної партії ЗЗР (згідно ст. 16-1 і 16-2 Закону України "Про захист рослин" № 3042 - VI від 17 лютого 2011 р.) матиме катастрофічні негативні наслідки для сільського господарства, продовольчої безпеки та міжнародного іміджу України. Це підкреслили представники агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації, Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) та Американської торговельної палати в Україні.

Питання погодження ввезення в Україну кожної окремої партії засобів захисту рослин (ЗЗР) останнім часом значно загострилася. Починаючи з введення змін в дію, фактичного виконання положень не спостерігалося в силу ряду причин, однак з недавнього часу Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України розпочала активні дії з контролю імпортерів ЗЗР, що загрожує повною зупинкою імпорту і постачання відповідної продукції сільгоспвиробникам.

Експерти агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації підкреслюють, що це стане стримуючим фактором при нарощуванні врожайності і збільшення обсягів врожаю. Адже внаслідок затримок з митним оформленням сільське господарство України недоотримає високоякісні ЗЗР, без яких неможливо забезпечити високу врожайність.

"Така ситуація загрожує зривом посівної кампанії та відповідними чималими збитками аграріїв. При таких умовах втрати врожаю можуть скласти близько 30% від загального обсягу за рахунок недоотримання високоякісних ЗЗР і, отже, порушення технології виробництва", - зазначив генеральний директор УКАБ Володимир Лапа.

Крім того, у разі практичної реалізації наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 9 вересня 2013 р. N 1079 "Про застосування спеціальної санкції - тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності - до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України" сільгоспвиробники можуть залишитися без засобів захисту рослин провідних зарубіжних виробників, місце яких займе контрабанда та/або контрафакт. Крім цього, загрозливим є можливе застосування аналогічних санкцій по відношенню до інших операторів ринку.

Це може обернутися катастрофічними наслідками для українського АПК, оскільки динамічний розвиток сільського господарства останніх років сформувало стійку потребу в ЗЗР. Ринок засобів захисту рослин зростав швидкими темпами. Разом з тим внутрішнє виробництво подібних засобів часто не відповідає потребам господарств ні за асортиментом, ні за якістю продукції, тому попит на ЗЗР в значній мірі задовольняється за рахунок імпортної продукції. Обсяги імпорту ЗЗР протягом 2009-2012 рр. постійно зростали і становили близько 750 млн дол. в грошовому вираженні і 90,8 тис. т у фізичному вираженні в 2012 р.

Експерти Американської торгівельної палати вважають, що через неможливість практичного виконання ліцензіатами існуючого порядку через недосконалість чинного законодавства у сфері захисту рослин, пред'явлення претензій до виробників оригінальних ЗЗР, які є сумлінними платниками великих податків, є необґрунтованим до моменту належного врегулювання нормативно-правової бази для відбору зразків, здійснення аналітичних досліджень і видачі погоджень.

Представники асоціацій закликають компетентних представників влади звернути увагу на вищевказані негативні наслідки для галузі і терміново розпочати діалог щодо законодавчого врегулювання даного питання, враховуючи реальну загрозу зупинки легального імпорту ЗЗР в Україні та відповідні негативні наслідки у вигляді зменшення надходжень до державного бюджету, а також скорочення обсягів виробництва аграрної продукції національними товаровиробниками.