ua en ru

НС в енергетиці сьогодні набув чинності

НС в енергетиці сьогодні набув чинності Фото: Кабмін ввів НС в енергетиці

НС в енергетиці триватиме один місяць

Надзвичайний стан (НС) в енергетиці, рішення про введення якого було прийнято на позачерговому засіданні Кабінету міністрів України від 15 лютого, сьогодні вступило в силу.

Так, розпорядження Кабміну від 15 лютого 2017 року №103-р "Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії" було опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" вчора, 16 лютого, й, відповідно, сьогодні вона набирає чинності.

"У зв'язку із блокуванням вантажних перевезень енергетичного вугілля антрацитової групи та з метою забезпечення надійної, безперебійної, стабільної роботи об'єднаної енергетичної системи України, запобігання виникненню дисбалансу між виробництвом і споживанням електричної енергії погодитись з пропозицією Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо вжиття на ринку електричної енергії тимчасових надзвичайних заходів", - йдеться у тексті розпорядження.

Як зазначається, НС в енергетиці, зокрема, передбачає, що "Національна енергетична компанія "Укренерго" має визначити допустимі рівні зниження резерву енергогенеруючих потужностей; встановити вимоги щодо складу обладнання ТЕС енергогенеруючих компаній у розрізі енергоблоків; застосувати у разі потреби за погодженням з Міненергографіків погодинного вимкнення електроенергії та графіків її аварійного вимкнення, та контролювати їх дотримання.

Крім того, через НС в енергетиці ДП "Енергоринок" має розробити графіки навантаження енергетичної системи України з урахуванням вимог "Укренерго". Крім того, на "Енергоринок" покладається нарахування платежів за електроенергію її виробникам, що працюють за ціновими заявками, для яких встановлені графіки та обсяги виробництва електроенергії, за граничною ціною системи.

У зв'язку з НС в енергетиці на ДП "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" покладається робота щодо дотримання графіків навантажень енергосистеми України; забезпечення проведення технічного обслуговування обладнання атомних електростанцій, пов'язаного з необхідністю часткового розвантаження одиничних енергоблоків АЕС, у вихідні або святкові дні; розвантаження енергоблоків АЕС у разі потреби за балансом потужності у вихідні та святкові дні.

"Міністерству енергетики та вугільної промисловості за три дні до закінчення строку дії цього розпорядження поінформувати Кабінет міністрів України про стан його виконання", - йдеться в документі.

Нагадаємо, 15 лютого Камін прийняв рішення про введення НС в енергетиці.