ua en ru

Чорновол: Заради "Роснафти" заступник генпрокурора Касько готовий залишити Україну без 80 млн дол

Народний депутат фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновіл вважає, що поведінка заступника генпрокурора була мотивована захистом приватних клієнтів приватної юридичної фірми, всупереч державним інтересам. Про це вона написала у своєму блозі.

"Заради "Роснафти" заступник генпрокурора готовий залишити Україну без 80 млн доларів. Коли "Роснафта" стала клієнтом "Арцингера" в питанні зняття арешту з "палива Курченка", в Мін'юсті і Генпрокуратурі на ключових посадах вже працювало двоє вихідців з "Арцингера" Антон Янчук та Віталій Касько. Перший заступник міністра, другий заступник генпрокурора, в їх посадові обов'язки входило повернення активів, вкрадених Януковичем та його соратниками. Пізніше ці двоє стали членами міжвідомчої комісії з повернення активів. Нагадаю, в тому числі активів Курченка, виведених з України в його угоду з "Роснафтою" через латвійський банк", - зазначила вона.

За словами народного депутата, вона особисто стала свідком, як Янчук і Касько зробили все можливе, щоб відповідна інформація з латвійських банків не потрапила в Україну. Зокрема, в серпні Чорновол стало відомо, що Кримінальною поліцією Латвійської республіки була розслідувана справа про відмивання коштів, де фігурували офшори Курченка, і в рамках цієї справи в Латвії було заарештовано 80,5 млн доларів США.

Ще навесні Латвія звернулася до України з пропозицією перейняти справу і гроші. Представник міжнародного управління МВС Латвії навіть їздив в Генпрокуратуру України з пропозицією. Депутат зазначила, що все, що потрібно було зробити, - відправити в Латвію міжнародно-правове доручення за підписом Каська, щоб почати процес перейняття справи і коштів.

"Однак нічого не було зроблено. Крім того, успіхи Латвії на цьому терені були засекречені. І звичайно це було в інтересах клієнта "Арцингера" - "Роснафти". Адже Латвія якраз розслідувала факт відмивання коштів, виведених в корупційній схемі, яку розслідувало МВС і в рамках якої і були заарештовані нафтопродукти Курченко - "Роснефти". Бездіяльність заступника генпрокурора Каська в цій темі була очевидна. Однак він пояснював її позицією свого керівника - генпрокурора Шокіна. Саме тому я в серпні зустрілася з генпрокурором і вимагала перейняти латвійську справу", - написала Чорновол.

Тоді ж народний депутат вперше побачила Касько. Як зазначає Чорновол, її здивувало, з якою ненавистю і агресією Касько відреагував на інформацію про те, що Латвія готова передати Україні 80 млн доларів.

"Генпрокурор дав Касько вказівку направити міжнародно-правове доручення для забезпечення арешту і отримання інформації за рахунками С. Курченка в Латвійській республіці. З тих пір пройшло більше 2 місяців, Україна нічого не отримала!!! Тепер, коли я знаю, що клієнт "Арцингера" "Роснефть", я маю підстави вважати, що поведінка заступника генпрокурора була мотивована захистом приватних клієнтів приватної юридичної фірми, всупереч державним інтересам", - написала Тетяна Чорновол.