ua en ru

Чорновол прокоментувала ситуацію з Одеським НПЗ

Суд визнав Одеський нафтопереробний завод, заарештований у справі Курченка, банкрутом. Про це своєму блозі написала нардеп (НФ) Тетяна Чорновол.

"Пишу, про дві події, замовником яких є злочинець Сергій Курченко. Одна з них широко пролунала в інформаційному просторі, інша пройшла дуже тихо. Почну з другої, тому що вона є основною, голосна - це фейк, прикриття. У суді Одеської області суддя Геннадій Зеленов 18 серпня визнав банкрутом Одеський нафтопереробний завод, заарештований у справі Курченка. Також суд затвердив реєстр грошових вимог кредиторів ПАТ "Одеський НПЗ" (а це суцільно офшорки Курченка) на загальну суму 14 млрд грн. Це означає чергову схему Курченка за пограбування України", - заявила нардеп.

За її словами, згідно із законом "Про банкрутство", суд може скасувати арешт майна боржника, якщо він перешкоджає господарській діяльності боржника та відновленню його платоспроможності.

"Тобто завод знову переходить у розпорядження Курченка. Поясню докладно. Комітет кредиторів може вирішити продати майно певній особі, без аукціону, або передати його борги найбільшому кредитору з виплатою їм інших зобов'язань іншим кредиторам. При цьому Ліквідатор може заперечувати проти арешту майна і передачі його третій особі на зберігання, адже це перешкоджає проведенню оцінки та інвентаризації майна та його подальшого продажу. При цьому ліквідатор юридично виглядає як стороння третя особа, отже юридична необхідність передачі майна третій особі на зберігання. Майно сумлінного власника не підлягає конфіскації. А в даному випадку Ліквідатор і кредитори - сумлінні. Тобто чергова хитромудра схема від Курченка", - пояснила Чорновол.

Разом з тим, нардеп заявляє, що паралельно Курченко організував "димову завісу в інформаційному просторі" - "младореформатори, вся їх різношерста компанія разом, пікетували Генпрокуратуру".

"Повірте - тема пікетування не важлива, тому що справжня причина публічний тиск на Юрія Луценка, щоб припинити кримінальне переслідування Сергія Курченка. Причому спікери младореформаторів навіть не приховують цю ганебну мотивацію. Навіть Сергій Лещенко публічно заявив, що вимагає забрати "справу Курченка" у Матіоса і Кулика, хоча розслідування активізувалося останнім часом, тільки після передачі справи Матіосу. ... До речі, в далекому 2014 року, справу Курченка почав розслідувати той же Кулик, поки його не викинули з ГПУ, за замовленням менеджера Курченка - Дениса Бугая, після того, як Кулик потримав того у в'язниці", - додала Чорновіл.

"І тепер младореформатори, яких смикає за ниточки Курченко, аж пищать, щоб зупинити розслідування Генпрокуратури. Курченко не важко ними ляльководити, у нього в тому середовищі купа агентів впливу. Наприклад: Касько - екс-заступник генпрокурора і Черкасенко впливовий член "Демальянсу". Адже в часи Януковича фірма Каська і Черкасенка "Арцінгер" надавала юридичний супровід корупційним схемам Курченка. Черкасенко займався супроводом корупційної схеми по зрідженому газу", - пояснила нардеп.