ua en ru

Четверо членів ЦВК написали відкритий лист до Президента з вимогою не допустити зловживань під час виборчої кампанії

Четверо членів ЦВК написали відкритий лист до Президента Віктора Януковича з вимогою не допустити зловживань під час виборчої кампанії. Про це на брифінгу заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, передає кореспондент РБК-Україна.

Даний лист підписали Ігор Жиденко, Валерій Шелудько, Юлія Швець та Жанна Усенко-Чорна. В листі члени ЦВК закликають Президента ініціювати внесення змін до закону про місцеві вибори, а також втрутитися у перебіг виборчої кампанії з метою гарантування конституційності виборчого процесу.

Автори листа говорять про те, що, згідно з діючим законом про місцеві вибори, рішення місцевих виборчих комісій у день голосування можуть прийматися більшістю від присутніх членів комісії, що може призвести до зловживань.

Окрім того, вони звертають увагу на незалежне виконання норм закону про місцеві вибори та втручання в перебіг виборчого процесу органів влади.

У листі також йдеться про непропорційний розподіл членів територіальних виборчих комісій між політичними партіями, що беруть участь у виборах: «Демонстративним є кількісне співвідношення голів територіальних виборчих комісій, сформованих ЦВК: якщо «Народна партія» має понад 15% посад голів комісій, КПУ - понад 9%, ВО «Батьківщина» - понад 16%, то Партія регіонів має понад 32% таких посад, що в рази перевищує представництво будь-якої іншої партії».

Ж.Усенко-Чорна заявила, що даний лист був ініціативою 4 членів ЦВК, які його підписали, і що вони не пропонували своїм колегам долучитися до його підписання, оскільки їм відома позиція своїх колег.