ua en ru

Членство в НАТО є найкращою гарантією безпеки для України, - Яценюк

Членство в НАТО є найкращою гарантією безпеки для України, - Яценюк Фото: Арсеній Яценюк (facebook.com/yatsenyuk.arseniy)

Яценюк наголосив, що питання безпеки держави є сьогодні надважливим

Членство в НАТО є найкращою гарантією безпеки для України. Про це заявив лідер партії "Народний фронт", екс-прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час урочистого засідання Кабінету міністрів, присвяченого 100-річчю уряду України, передає прес-служба "Народного фронту".

"Україна потребує юридично зобов'язуючих безпекових гарантій, при яких жодна країна, в тому числі і Російська Федерація, не буде порушувати територіальну цілісність і суверенітет української держави", - заявив Яценюк.

Він переконаний, що для України сьогодні чітко визначено місце – "в єдиній європейській сім'ї": "Ми довго йшли до цього. Росія нам не давала можливості це зробити".

"Сьогодні питання членства України в Європейському Союзі стоїть на порядку денному для України, і переконаний, що настане час, коли для всіх країн-членів ЄС це так само стане нагальним питанням - прийняття України до Європейського Союзу", - наголосив він.

Політик підкреслив, що питання безпеки держави є сьогодні надважливим – "військо, армія і захист нашої нації": "Росія саме мілітарними, військовими заходами намагалась і намагається знищити українську державу".

"Тому Україна потребує безпекових гарантій. Не тих гарантій, які були підписані Будапештським меморандумом, а юридично зобов'язуючих гарантій для української держави, при яких жодна країна, в тому числі і Російська Федерація, не буде порушувати територіальну цілісність і суверенітет української держави", - наголосив Яценюк.

Він зазначив, що найкращою гарантією української безпеки є членство України в НАТО.

"Не всі країни-члени НАТО готові до прийняття такого рішення. Український народ до цього готовий. І саме тому Україні необхідно продовжувати реформу Збройних Сил для того, щоби Збройні Сили України повністю відповідали стандартам Альянсу", - підкреслив Яценюк.

Він підкреслив, що нинішній захід "має дуже глибокі історичні корені": "Незважаючи на ті випробування, які наша українська держава і український народ відчуває протягом останнього століття, нам вдалося зберегти нашу країну".

"Ми пройшли світові війни, ми пройшли голодомори, совєтську окупацію. Ми пройшли винищення української політичної еліти - цілеспрямоване винищення радянською владою кращих синів і доньок України. Але ми встояли", - сказав він.

Екс-прем'єр переконаний, що зі столітньої історії треба зробити висновки, додавши, що сьогодні вона повторилася "зовсім по-іншому, ніж 100 років тому".

"100 років тому Росія відправила свої війська для того, щоб знищити молоду українську демократію. Три роки тому Росія відправила свої війська до Криму, Донецька і Луганська, щоб знищити незалежну Україну", - заявив Яценюк.

"Ми постали перед екзистенційним питанням виживання української держави. І ми не повторили помилок, які, на превеликий жаль, призвели колись до падіння незалежної України. Ми знайшли в собі сили, незважаючи на внутрішній політичний супротив, який є сьогодні в Україні так само, як і 100 років тому, поставити інтереси держави і нації вище, ніж особисті", - наголосив він.

Яценюк також висловив сподівання, що за певний час "на цьому місці буде прем'єр-міністр незалежної України – члена Європейського Союзу та члена НАТО".