ua en ru

Читачі РБК-Україна висловилися про переїзд на постійне місце проживання в іншу країну

Читачі РБК-Україна висловилися про переїзд на постійне місце проживання в іншу країну Фото: багато учасників опитування розглядають можливість переїзду

Багато учасників опитування розглядають таку можливість

Багато читачів РБК-Україна замислюються про те, щоб змінити країну постійного проживання. Про це свідчать результати опитування, що стартував на початку тижня і в якому брали участь користувачі сайту rbc.ua, передплатники сторінок Styler і РБК-Україна в Facebook.

Учасникам дослідження було поставлено питання: "Ви готові виїхати з України на постійне місце проживання в іншу країну?". Для відповіді було запропоновано 5 варіантів: "Ні. Україна моя батьківщина, і як би не було важко, я залишуся тут", "Так. Мені набридло спостерігати за тим, що в Україні нічого не змінюється на краще", "Я ще думаю. Може бути ситуація в країні зміниться на краще", "Хочу поїхати, але у мене немає можливості і впевненості в тому, що зможу знайти за кордоном хорошу роботу і нормально жити" і "Я не поїду, але зроблю все, щоб мої діти покинули Україну".

Як показало дослідження, 37% респондентів (1665 осіб) готові переїхати жити в іншу країну, так як не бачать змін на краще. 19% (887 респондентів) не мають наміру нікуди їхати, і залишаться тут, що б не трапилося. Ще 17% (802 голоси) хочуть виїхати, але у них немає такої можливості, або не вірять, що зможуть добре влаштуватися за кордоном. 15% учасників опитування (701 чоловік) самі не виїдуть з країни, але мають намір робити все, щоб їх діти виїхали. І тільки 9% (443 від загальної кількості) респондентів ще не визначилися з цим питанням, вони сподіваються, що в Україні все ще зміниться на краще.

Таким чином, 70% опитаних, так чи інакше, думають про еміграцію. 30% респондентів виїжджати з країни не мають наміру або ще не визначилися.

Всього в дослідженні взяли участь 4498 людина, і це найпопулярніший серед всіх опитувань, що проводилися на сайті rbc.ua.

Читачі РБК-Україна висловилися про переїзд на постійне місце проживання в іншу країну

Фото: результати опитування

Співвідношення прихильників усіх варіантів відповіді був достатньо стабільним протягом усього тижня. Найбільше змінилися показники самого популярного варіанти відповіді "Так. Хочу поїхати..." - в результаті його популярність була майже на 2,5% нижче, ніж на старті опитування.

Другий варіант відповіді – "Ні. Україна моя батьківщина..." за тиждень став трохи популярніше: 18,46% у понеділок, 19,53% у п'ятницю.

Найбільше "додав" за підсумками опитування варіант "Хочу поїхати, але у мене немає можливості" - 15,66% у понеділок, 17,86% у п'ятницю.

Дуже стабільними були показники варіантів "Я ще думаю..." і "Я не поїду, але зроблю все...": їх різниця на початку тижня в кінці становила менш ніж 0,5%.

Читачі РБК-Україна висловилися про переїзд на постійне місце проживання в іншу країну

Фото: динаміка опитування

Опитування проводилося з 12 по 16 грудня, у ньому взяли участь відвідувачі сайту rbc.ua і передплатників сторінок Styler і РБК-Україна в соціальній мережі Facebook.

Зазначимо, що це дослідження проводилося в рамках проекту щотижневих онлайн-опитувань, які щотижня проводяться серед відвідувачів порталу РБК-Україна, який, згідно з даними Kantar TNS, володіє охопленням в 11,58% аудиторії, що робить його одним з лідерів на ринку українських інтернет-ЗМІ.