ua en ru

Читачі РБК-Україна висловилися щодо націоналізації ПриватБанку

Читачі РБК-Україна висловилися щодо націоналізації ПриватБанку Фото: націоналізація ПриватБанку стала топ-темою тижня

Учасники опитування не чекають покращень у роботі установи після зміни її власників

Більшість читачів РБК-Україна не чекають нічого хорошого від націоналізації ПриватБанку. Про це свідчать результати опитування, що стартував на початку тижня, в якому брали участь користувачі сайту rbc.ua, передплатники сторінок Styler і РБК-Україна в Facebook.

Учасникам дослідження було поставлено питання: "Найбільший банк країни - ПриватБанк - став на 100% державним банком. Чим, на вашу думку, це закінчиться для банку і країни?".

Для відповіді було запропоновано 5 варіантів: "ПриватБанк залишиться найбільшим банком України, і зміна власників ніяк не позначиться на його роботі"; "З банку різко почнуть забирати вклади, і держава не зможе впоратися з цим, зросте інфляція, і довіра до банків впаде ще більше"; "Держава поступово візьме банки під свій повний контроль, зможе досягти зниження кредитних ставок для населення до європейських, в 3-5% річних"; "Відбудеться погіршення сервісу ПриватБанку, і він перетвориться в рядову, нічим не примітну фінансову структуру"; "Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов створять новий банк і вкладники перейдуть туди"

Як показало дослідження, 35% респондентів (616 осіб) чекають, що після націоналізації банку почнуть забирати вклади, це стане проблемою для фінансового сектора країни і від цього зросте інфляція. Майже стільки ж - 34% (607 осіб) впевнені, що з переходом у власність держави рівень сервісу в банку знизиться.

13% респондентів (236 опитаних) налаштовані оптимістично і вірять, що після націоналізації Приват залишиться найбільшим банком країни з колишнім рівнем обслуговування. 10% учасників опитування очікують, що колишні акціонери банку, Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, які створять новий банк і всі вкладники Привату перейдуть туди. Найпопулярнішим серед читачів РБК-Україна став варіант, згідно з яким держава встановить контроль над банківським сектором і знизить кредитні ставки до 3-5%. У такий розвиток подій вірять лише 6% опитаних.

Таким чином, майже 70% респондентів очікують погіршення роботи ПриватБанку після націоналізації, і тільки 20% чекають змін на краще, чи що якість обслуговування залишиться колишнім.

Всього в дослідженні взяли участь 1755 осіб.

Читачі РБК-Україна висловилися щодо націоналізації ПриватБанку

протягом тижня відсоток прихильників "негативних" варіантів відповіді зменшувався, в той час як число оптимістів зростало. Але говорити про серйозні коливання не доводиться, зміни в межах 1-2%.

Читачі РБК-Україна висловилися щодо націоналізації ПриватБанку

Опитування проводилося з 19 по 23 грудня, в ньому взяли участь відвідувачі сайту rbc.ua і передплатників сторінок Styler і РБК-Україна в соціальній мережі Facebook.

Зазначимо, що це дослідження проводилося в рамках проекту щотижневих онлайн-опитувань, які щотижня проводяться серед відвідувачів порталу РБК-Україна, який, згідно з даними Kantar TNS, володіє охопленням в 11,58% аудиторії, що робить його одним з лідерів на ринку українських інтернет-ЗМІ.