ua en ru

Чистий приплив міжнародного капіталу до країн, що розвиваються, 2010 р. стрімко зріс,- Світовий банк

Чистий приплив міжнародного акціонерного та облігаційного капіталу до країн, що розвиваються, 2010 р. стрімко зріс - на 42% і 30% відповідно, причому основна частина цього зростання припадає на дев'ять країн. Обсяг прямих іноземних інвестицій до країн, що розвиваються, зріс 2010 р. не так значно - на 16%, і сягнув рівня 410 млрд дол. після скорочення на 40% 2009 р. В значній мірі це пожвавлення спричинено зростанням інвестицій з одних країн Півдня до інших, насамперед інвестицій з країн Азії. Такі дані наведено в останній доповіді Світового банку «Глобальні економічні перспективи на 2011 рік».

«Зростання міжнародних потоків капіталу сприяє підйому економіки в більшості країн, що розвиваються»,- каже директор з питань перспектив розвитку Світового банку Ханс Тіммер.- «Проте значний приплив ресурсів до деяких великих країни з середнім рівнем доходу створює певні ризики й може поставити під загрозу відродження економіки в середньостроковій перспективі, особливо у випадку несподіваного підвищення курсів валют або формування бульбашок цін на активи».

У більшості країн з низьким доходом 2010 р. спостерігалося зростання торгівлі, а ВВП цих країн збільшився за 2010 р. на 5,3%. Цьому сприяло підвищення цін на біржові товари, і, в меншій мірі, зростання грошових переказів і туризму. Згідно з прогнозами, перспективи цих країн далі покращуватимуться, і їхнє зростання складе 6,5% як 2011 р., так і 2012 р.