ua en ru

Чистий приплив іноземних інвестицій в економіку України у березні склав 105 млн доларів

Чистий приплив іноземних інвестицій в економіку України у березні склав 105 млн доларів Фото: ілюстративне фото (колаж РБК-Україна)

З початку року інвестиції в нашу країну склали 296 млн доларів

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій у березні становив 105 млн доларів і переважно був спрямований в реальний сектор. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

За даними Нацбанку, за перший квартал приплив інвестицій в економіку нашої країни склав 296 млн доларів.

У березні чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком досяг 686 млн доларів. Його ріст був забезпечений операціями приватного сектора.

Так, чисті зовнішні зобов'язання банківського сектору зросли на 231 млн доларів, зокрема внаслідок успішного розміщення державним "Укрексімбанком" єврооблігацій, деномінованих у гривні. Приплив коштів у реальний сектор (452 млн доларів) був забезпечений переважно зростанням чистої заборгованості за торговими кредитами (на 304 млн доларів).

У березні дещо зросли обсяги готівкової валюти поза банками - на 70 млн доларів, хоча з початку року навпаки, її обсяг скоротився на 96 млн доларів.

У цілому за січень-березень 2018 чистий приплив коштів по фінансовому рахунку склав 329 млн доларів, що майже на 100 млн доларів перевищує торішній показник.

Внаслідок незначного дефіциту зведеного платіжного балансу і виплат за кредитами Міжнародного валютного фонду міжнародні резерви за станом на початок квітня незначно скоротилися до 18,2 млрд доларів або 3,3 місяця імпорту майбутнього періоду.

Нагадаємо, уряд пропонує парламенту ратифікувати угоду між урядами України і Туреччині про взаємне сприяння та захист інвестицій.