ua en ru

Чиновники ЄС мають намір зробити перевірку банківської системи регулярною

Комісар ЄС по економіці і фінансам Оллі Рен збирається обговорити питання про регулярне проведення банківських стрес-тестів з міністрами фінансів країн ЄС вже на початку вересня, пише РБК daily. На думку чиновника, тести виявилися дуже корисним інструментом, який повернув ринкам упевненість, а крім того, створили солідну базу для аналізу економічної ситуації.

В ході тестування європейської банківської системи в липні цього року іспит на стійкість не пройшли тільки сім європейських банків з 91. Це дозволило європейським чиновникам заявити про те, що банківській системі під силу витримати ще одну кризу на зразок грецької.

Разом з тим багато аналітиків вважають, що тестові завдання були недостатньо жорсткими і повними. Наприклад, тести не враховували потенційні втрати банків, що мають на балансах великі об'єми проблемних державних боргових зобов'язань країн ЄС, у разі чергової кризи суверенного боргу. «Ці тести не заслуговують на довіру», - упевнена економіст Оксфордського університету Лінда Юе.

Проте експерти підтримують ідею регулярних тестів. «Проведення і публікація стрес-тестів - непоганий крок в часи, коли на ринку панує невпевненість, як, наприклад, зараз», - сказав економіст IHS Global Insight Дієго Іскаро. За його словами, тести зробили прозорішим стан фінансів в самих банках. «Наприклад, вони відкрили завісу таємниці, скільки ж саме суверенних бондів знаходиться на балансі того або іншого банку», - підкреслив Д.Іскаро.