ua en ru

Чотири держбанку КНР в червніі 2013 р. виділили кредити на суму 47,2 млрд дол

Велика четвірка держбанків Китаю - Agricultural Bank of China, Bank of China, The Industrial and Commercial Bank of China і China Construction Bank за перші три тижні у червні виділили кредити в місцевій валюті на суму 290 млрд юанів (47,2 млрд дол), передає телеканал "Росія 24".

У травні цей показник склав лише 208 млрд юанів (34 млрд дол.). Причому, необхідно відзначити, що тільки за перший тиждень банки видали 220 млрд юанів. Така динаміка спонукала регуляторів вимагати від банків знизити обсяги видачі нових кредитів, щоб не допустити надто стрімкого зростання показника.

Згідно з даними видання 21st Century Business Herald, тільки за перші 10 днів червня обсяг виданих кредитів банками Китаю практично досяг позначки 1 трлн юанів. Причому на велику четвірку держбанків Китаю, як правило, припадає 30% всіх виданих кредитів.

У той же час, дані China Beige Book International, свідчать, що в II кварталі 2013 р. частка компаній, що бажають отримати кредит, впала на 13 процентних пунктів порівняно з попереднім кварталом до 38%, свідчать дані. Частка банків, які повідомили про зростання кредитування, зросла на 10 процентних пунктів до 45%. Це, ймовірно, свідчить про те, що кредити видаються кільком великим позичальникам.

Нерівність у кредитуванні є частиною уповільнення економічного зростання по всій країні, свідчать дані опитування.

Нагадаємо, раніше ЦБ Китаю повідомляв, що стрибок міжбанківських ставок на ринку кредитування КНР викликаний тимчасовими сезонними факторами.