ua en ru

На четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС почали насувати захисну арку

На четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС почали насувати захисну арку Фото: Чорнобильська АЕС

Після аналізу початкового етапу руху, процес насування продовжиться і має завершитися найближчими днями

На Чорнобильській атомній електростанції (АЕС) розпочався процес насування арки на об’єкт "Укриття" четвертого енергоблоку. Про це повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України.

"Сьогодні, 14 листопада 2016 року о 14:15 розпочався процес насування арки на об’єкт "Укриття" четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС, який був зруйнований під час катастрофи 26 квітня 1986 року", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, це зробить майданчик ЧАЕС безпечним для проведення робіт із демонтажу конструкцій, поводження з паливовмісними та радіоактивними матеріалами в середині об’єкту "Укриття".

"Наразі, найбільша з коли-небудь побудованих рухома наземна конструкція довжиною 165 м, висотою 110 м і загальною вагою 36200 т насувається в проектне положення та вже перемістилася на відстань 6 метрів. Після аналізу початкового етапу руху, процес насування продовжиться і має завершитися найближчими днями", - повідомляють у відомстві.

Крім того, у відомстві зазначають, що у листопаді 2017 року планується ввести об’єкт в експлуатацію та розпочати роботи з демонтажу нестабільних конструкцій. Проектом передбачено, що нова споруда буде експлуатуватись упродовж 100 років і коштуватиме 1,5 млрд євро.

"Початок процесу насування арки на Чорнобильській АЕС на об’єкт "Укриття" - це старт завершення 30-річної боротьби з наслідками чорнобильської катастрофи... Вірю, що перетворення зони відчуження в безпечну територію стане прикладом зміни курсу екологічної політики в Україні в цілому", - зазгачив глава відомства Остап Семерак.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що відвідування зони відчуження призупинено до 29 листопада.