ua en ru

Чверть росіян вважають інтереси держави важливіше прав громадян, - опитування

Чверть росіян вважають інтереси держави важливіше прав громадян, - опитування Фото: опитування

Половина ж вважає, що кожна людина може боротися за свої права, не дивлячись на інтереси держави

Майже чверть росіян (24%) вважають, що в ряді випадків заради інтересів держави можна погодитися з обмеженням прав громадян, а 10% навіть готові поставити державні інтереси вище прав окремої людини. Про це свідчать дані опитування "Левада-центру", передають російські ЗМІ.

Також, згідно з опитуванням, 11% респондентів вважають, що "держава зараз в такому становищі, що ми повинні їй допомогти, навіть йдучи на якісь жертви", а 4% - що "держава дала нам все, ніхто не має права вимагати від неї ще чогось".

Разом з тим майже половина громадян РФ (47%) вважають, що кожна людина може боротися за свої права, навіть якщо це йде врозріз з інтересами держави, а ще 13% опитаних вважають, що права окремої людини "завжди важливіше" інтересів держави.

Відзначається, що кожен третій опитаний (31%) погодився з тим, що "держава нам дає чимало, але можна вимагати і більшого". Підкреслимо, що в 2006 році тих, хто висловив таку точку зору, було вдвічі менше - 15%.

Крім того, 31% опитаних вважає, що "держава нам дає так мало, що ми їй нічим не зобов'язані" (39% у 2006 році). У свою чергу, кожен п'ятий (19%) упевнений, що треба "змусити державу служити нашим інтересам" (27% у 2006 році).

Так, опитування проходило 2-6 березня. У ньому взяли участь 1,6 тис. осіб в 137 населених пунктах 48 регіонів Росії.

Нагадаємо, за результатами опитування фонду "Громадська думка" (ФГД) роботу президента Російської Федерації Володимира Путіна позитивно оцінює 81% росіян.