ua en ru

Чорноморське морське пароплавство не може повернути 150 млн доларів з російського банку

Чорноморське морське пароплавство не може повернути 150 млн доларів з російського банку Фото: Внєшекономбанк не дає ходу спробам Чорноморського пароплавства повернути кошти

Даний валютний актив у ЧМП залишився ще з радянських часів

Державна судноплавна компанія "Чорноморське морське пароплавство" (ЧМП ) намагається повернути 150 млн доларів, що знаходяться на рахунках російського Внєшекономбанку, однак поки що безрезультатно. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Час збирати активи: Україна повертає майно Чорноморського морського пароплавства за кордоном".

"У ЧМП залишилися активи в Росії - 150 млн доларів в інвалютних рублях на рахунку Внєшекономбанку СРСР. Ми зверталися в Москву до правонаступника Внєшекономбанку СРСР - Внєшекономбанку РФ, - заявив заступник директора з правової роботи Чорноморського морського пароплавства Олег Уртаев. - Але в силу міжнародної обстановки ми не отримали відповідей. На мою думку, рішення таких суперечок знаходиться на міжурядовому рівні".

Крім того у володінні Чорноморського морського пароплавства перебували активи по всьому світу, зараз над багатьма з них контроль втрачено, однак його намагаються відновити. Зокрема, за кордоном у ЧМП були так звані розрахункові центри, які займалися проведенням платежів. Такі центри знаходилися в Мадриді, Лондоні, Сінгапурі.

Також у пароплавства був ще один актив в Іспанії - Карськи островах. Він представляв собою базу відпочинку, де моряки ЧМП чекали посадки на таке судно. Будувалася база в кінці 80-х - початку 90-х років XX століття, знаходиться вона на острові Фуертевентура.

Нагадаємо, в 2016 році Чорноморське морське пароплавство змогло повернути розкрадені активи на 130 млн гривень.