ua en ru

У Чорногорії проходять парламентські вибори

У Чорногорії проходять парламентські вибори Фото: соціологи дають перемогу партії прем'єра Міло Джукановича

Конкурують проросійські та прозахідні партії

У Чорногорії вранці 16 жовтня почалося голосування на парламентських виборах. На них опозиція сподівається покласти край правлінню чинного прем'єр-міністра країни Міло Джукановича, який перебуває при владі вже чверть століття, передає DW.

Джуканович привів Чорногорію до незалежності у 2006 році та проводив прозахідну політику, спрямовану на інтеграцію країни до Європейського Союзу і НАТО. У травні 2016 року у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі був підписаний протокол про приєднання Чорногорії до Альянсу, проте країна стане його повноцінним членом після того, як усі держави НАТО ратифікують документ.

Водночас прем'єр-міністра звинувачують у корупції та зв'язках із організованою злочинністю. Торік у країні відбувалися масові антиурядові демонстрації. Джуканович, своєю чергою, звинувачує опозиційні партії в тому, що їх фінансує Росія.

"Ми станемо частиною розвинутого європейського суспільства чи російською колонією?" - запитував він своїх прихильників на одній із передвиборчих демонстрацій у столиці Подгориці.

За даними соціологічних опитувань, Демократична партія соціалістів Джукановича є лідером симпатій чорногорців. Її, однак, підтримують лише близько 40% населення, тож для формування уряду, найімовірніше, їй буде потрібен коаліційний партнер.

Нагадаємо, 18 липня 2016 року парламент Чорногорії підтримав резолюцію про підтримку вступу в НАТО, її схвалили дві третини парламентарів.