ua en ru

У Чорногорії розпочався суд у справі по спробі держперевороту

У Чорногорії розпочався суд у справі по спробі держперевороту Фото: суд (Pixabey)

На лаві підсудних опинилася проросійська опозиція і громадяни РФ

В Чорногорії розпочався суд щодо спроби державного перевороту під час парламентських виборів. Про це повідомляє Balkaninsight.

"Звинувачення підозрює 14 осіб, у тому числі двох громадян Російської Федерації (РФ) у спробі вчинити державний переворот, спрямованої на те, щоб Чорногорія не вступила до Північноатлантичного Альянсу (НАТО)", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, крім лідерів опозиції Андрія Мандич і Мілана Кнежевича звинувачуються водій Мандич, двоє росіян - Едуард Шишмаков і Володимир Попов і 9 громадян Сербії.

Так, лідерів опозиції звинувачують у злочинній співпраці з іноземними спецслужбами з метою вчинення терористичних актів та підриву конституційного ладу. Якщо їх провину доведуть, політикам загрожує 15 років позбавлення волі.

Наголошується, що 2 громадян РФ будуть судити заочно. Їм пред'явлені звинувачення в скоєнні кримінальних злочинів, тероризмі та в актах проти конституційного порядку Чорногорії.

У прокуратурі заявляють, що "російські державні органи" були залучені в ймовірну спробу державного перевороту. Однак Росія заперечує участь в імовірній змові, хоча Москва підтримала Демократичний фронт та інші опозиційні групи, які виступають проти членства в НАТО і підтримують тісні зв'язки з Кремлем.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Сенаті Сполучених Штатів Америки звинуватили РФ в організації невдалого державного перевороту в Чорногорії. Так, Комітет Сенату з питань збройних сил провів слухання про спробу державного перевороту в Чорногорії в минулому році.