ua en ru

У Чернігівській області за рахунок промислових споживачів зросли обсяги споживання газу

У Чернігівській області за рахунок промислових споживачів зросли обсяги споживання газу

Протягом першого півріччя 2017 року в Чернігівській області було протранспортовано 345 млн куб. м газу

Протягом першого півріччя 2017 року в Чернігівській області було протранспортовано 345 млн куб. м газу, що на 1,4% (5 млн куб. м) перевищило обсяги споживання у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. Про це повідомляє прес-служба компанії "Чернігівгаз".

За даними прес-служби, єдиною категорією споживачів, яка наростила обсяги газу стала промислова сфера - приблизно на 9 млн кубометрів або 36,7%. Майже на рівні попереднього року залишилися побутові споживачі, використавши на 3,6 млн куб. м (-1,8%) менше газу, бюджетники - на 209 тис. куб. м (-1,7%) і релігійні організації - на 1 тис. кубометрів (-1,1%). При цьому зменшили споживання тепловики - близько 3,5 млн куб. м (-4%).

У компанії відзначають, що незважаючи на те, що показники споживання газу залишилися на рівні попереднього року, надходження від тарифної виручки "Чернігівгазу" за послуги з розподілу блакитного палива не стали рівномірними. Головна причина - це сезонність споживання газу.

"Найбільш невдалим періодом у фінансовому плані для "Чернігівгазу" видається міжопалювальний сезон. Для порівняння, при однаковій завантаженості та кількістю персоналу, в один з літніх місяців компанія може отримати до 10 разів менше виручки, ніж у зимовий період. Через такі нерівномірні надходження коштів неможливо покрити витрати, передбачені в тарифі", - повідомила фінансовий директор "Чернігівгазу" Ірина Чертова.

За даними прес-служби, ще складніше ситуація з побутовими споживачами, так як майже дві третини з них, а це 220 тис. сімей, які отримують державну допомогу у вигляді пільг або субсидій.

"Більше 60% газу споживається саме в побуті. З урахуванням поточних боргів населення і недофінансування державою коштів по субсидіях, на сьогоднішній день "Чернігівгаз" недоотримав майже 97 млн грн за послуги з розподілу енергоносія, що значно ускладнює наші взаєморозрахунки з іншими учасниками ринку", - заявила Чертова.