ua en ru

У Чернігівській обл. прокуратура просить суд розібратися з російським мовленням

Прокуратура Чернігівської області заявила до суду позов про захист інформаційної безпеки держави, який стосується теле- і радіомовлення у прикордонних з Російською Федерацією районах. Про це повідомили у прес-службі облпрокуратури.

Так, прокуратура Чернігівської області звернулася до Київського окружного адміністративного суду з позовом в інтересах держави до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Йдеться про зобов'язання останньої вжити заходів щодо належної організації надання послуг з теле- і радіомовлення у прикордонних з Російською Федерацією районах Чернігівської області.

Як зазначили у прес-службі, порушення інтересів держави полягає в незабезпеченні відповідачем інформаційної безпеки громадян внаслідок неналежної трансляції українських каналів.

"Встановлено, що у п'яти районах Чернігівської області на території населених пунктів, які знаходяться на відстані майже 20 км від російсько-українського кордону, має місце впевнений прийом тільки 2 українських каналів в аналоговому просторі; у цифровому просторі програми не транслюються взагалі. Водночас Росія транслює на цих прикордонних територіях до 30 своїх телеканалів", - йдеться в повідомленні.

При цьому, як вважають у прокуратурі, можливості для забезпечення жителів цих районів відповідними інформаційними послугами існують. Зокрема, таку готовність виражало ДП "Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення", яке неодноразово зверталося до органів влади із зазначеного питання, однак відповідного дозволу не отримало.

Згідно з вимогами законодавства, визначення можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення здійснюється на замовлення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення відповідно до вимог законодавства про телекомунікації та радіочастотний ресурс. Нацрада здійснює розвиток мереж мовлення шляхом ліцензування окремих його видів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що ряд провайдерів у Донецькій і Луганській областях не відключив заборонені російські телеканали.

При цьому повідомлялося, що на території самопроголошеної "Луганської народної республіки" обмежено мовлення 23 українських телеканалів і одного російського ("Дощ", - ред.).