ua en ru

Чим більше буде кандидатур на посаду обудсмена, тим краще, - Литвин

Чим більше буде гідних кандидатур на посаду уповноваженого з прав людини в Україні, тим краще. Про це заявив глава Верховної Ради України (ВР) Володимир Литвин під час брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

Повноваження чинного омбудсмана завершуватися 8 лютого, Литвин підкреслив, що відповідно до регламенту, право вносити кандидатуру на цю посаду мають групи по 113 нардепів і глава ВР: "Я вважаю, що чим більше гідних кандидатур, а у нас такі є, тим буде краще" , - заявив Литвин.

Крім того, він зазначив, що відповідно до процедури, після того як кандидатури нового обудсмана вносяться ініціаторами їх розгляду комітет з прав людини повинен розглянути їх і отримати згоду кожного з претендентів на дану посаду, на те щоб щодо них проводилася спецправерка відповідно з законом про боротьбу з корупцією, яка триватиме протягом 15 днів.

"Після цього, пропоную внести до сесійної зали і провести рейтингове голосування, домовиться наприклад, що б ще дві чи три кандидатури, які наберуть найбільшу кількість голосів .... вони отримають право виступити у ВР з обгрунтуванням свого бачення організації роботи уповноваженого (з прав людини) -, а потім провести таємне голосування. А висновок я вважаю, що в цьому питанні має бути максимум гласності ", - заявив Литвин.

Зазначимо, як повідомлялося раніше, завтра, 7 лютого, чинний обудсман Ніна Карпачова відзвітує перед ВР про хід своєї діяльності на цій посаді.