ua en ru

Чехія видала США російського хакера, який вкрав дані 117 млн користувачів

Чехія видала США російського хакера, який вкрав дані 117 млн користувачів Фото: хакер (flickr.com/Christoph Scholz)

США і Росія вимагали екстрадиції російського хакера

30-річний Євген Нікулін звинувачується в США в крадіжці даних близько 117 млн користувачів LinkedIn та інших компаній. Про це повідомляє прес-секретар міністерства юстиції Чехії Тереза Схейбалова у своєму мікроблозі в Twitter.

Зокрема, повідомляється, що Чехія надала США росіянина Євгена Нікуліна, якого звинувачують у хакерських атаках на LinkedIn та інші соціальні мережі. Нікуліна відправили в США на літаку з Праги, виліт стався вночі.

Спікер палати представників Конгресу США Пол Райан кілька днів тому здійснив офіційний візит до Праги, темою якого стало також вимога США вислати 30-річного Нікуліна.

Варто відзначити, що Росія також вимагала екстрадицію хакера.

Нікулін був затриманий у Празі 5 жовтня 2016 року за участю ФБР на підставі міжнародного ордера на арешт, виданого Інтерполом. США звинувачують Нікуліна в хакерській атаці і крадіжці даних близько 117 млн користувачів LinkedIn, Dropbox і інших інтернет-компаній. Москва також вимагала видачі Нікуліна, звинувачуючи його у крадіжці, організованою через інтернет в 2009 році.

У листопаді 2017 року Вищий суд у Празі дозволив видачу Нікуліна США. Остаточне рішення залишалося за міністром юстиції Чехії Робертом Пеліканом. ЗМІ повідомляють, що президент Чехії Мілош Земан намагався переконати Пелікана видати Нікуліна Росії.