ua en ru

Чехія визнала окупацією введення радянських військ в серпні 1968

Чехія визнала окупацією введення радянських військ в серпні 1968 Фото: парламент Чехії (wikipedia.org)

Парламент Чехії визнав введення військ Варшавського договору в 1968 радянською окупацією

Нижня палата парламенту Чехії визнала вторгненням і окупацією введення військ Варшавського договору на територію Чехословаччини в серпні 1968 року. Про це повідомляє місцеве видання Ceske Noviny.

Повідомляється, що відповідну резолюцію підтримали 145 депутатів з 156. Голосування за визнання введення військ Варшавського договору для придушення Празької весни ініціював голова фракції християнських демократів (KDU-CSL) Ян Бартошек.

"Необхідно, щоб запропонована резолюція стала чітким сигналом для громадськості. Чітким посланням людям та іншим країнам, включаючи Росію. Посланням, яке говорить, що ми не приймаємо коментарів, які звучать останнім часом", - зазначив Бартошек.

Зазначимо, 21 серпня 1968 року країни Варшавського договору - СРСР, НДР, Польща, Угорщина і Болгарія - ввели війська в Чехословаччину для придушення процесу лібералізації, який отримав назву Празька весна.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Латвія та Естонія мають намір стягнути з Російської Федерації плату за радянську окупацію.

Минулого року колишній міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявляв про плани розглянути питання про вимогу репарацій від Росії.