ua en ru

У Чехії відбулися багатотисячні демонстрації за відставку президента та міністра фінансів

У Чехії відбулися багатотисячні демонстрації за відставку президента та міністра фінансів Фото: у Чехії протестують проти політики президента Мілоша Земана

Парламент Чехії 10 травня закликав президента Мілоша Земана послідовно дотримуватися Конституції

У Чехії у середу, 10 травня, відбулися багатотисячні демонстрації проти політики та з вимогою відставки президента Мілоша Земана та міністра фінансів Андрея Бабіша. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як зазначає видання, найбільша демонстрація пройшла у Празі на головній Вацлавській площі.

"Зараз є та нагода, коли ми можемо сказати "Ні". Ця справа не може нас залишати спокійними. Живемо у час, коли брехня офіційно стає правдою. Ми єдині, хто це може виправити", - заявив член Сенату Чехії Лумір Кантор.

Демонстрантів підтримали низка вчених, політичних і громадських діячів.

Зокрема, на думку кандидата на посаду президента Чехії, ученого Їржі Драгоша, Земан мав би невідкладно звільнити Андрея Бабіша з посади міністра фінансів.

Парламент Чехії 10 травня закликав президента Мілоша Земана послідовно дотримуватися Конституції.

Демонстрації відбулись і в інших містах Чехії - Брні, Плзні, Оломоуці, Чеських Будєйовицях і Ліберці.

Видання зазначає, що урядова криза в Чехії почалася через звинувачення на адресу одного з найбагатших людей країни, міністра фінансів Бабіша у фінансових махінаціях і у тиску на журналістів, підконтрольних ЗМІ.

Прем’єр-міністр Чехії, соціал-демократ Богуслав Соботка минулого тижня подав президенту Мілошу Земану клопотання про відставку Бабіша, однак Земан досі його не задовольнив.

Нагадаємо, голова уряду Чехії Богуслав Соботка вирішив змінити своє рішення піти у відставку після того, як, на його думку, президент Мілош Земан почав публічно трактувати Конституцію у власний спосіб.