ua en ru

В Чехії поліція просить парламент позбавити імунітету майбутнього прем'єра

В Чехії поліція просить парламент позбавити імунітету майбутнього прем'єра Фото: Андрій Бабиш (flickr.com Bundesministerium für Europa)

Бабиша звинувачують у шахрайстві відносно коштів Євросоюзу

В Чехії поліція просить парламент позбавити депутатського імунітету майбутнього главу уряду, мільярдера і медіамагната Андрія Бабиша. Про це повідомляє DW.

"Поліція Чехії у вівторок, 21 листопада, звернулася до парламенту країни з вимогою позбавити депутатського імунітету лідера центристсько-популістської партії ANO Бабиша", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, його звинувачують у шахрайстві відносно коштів Євросоюзу (ЄС) на суму в 2 млн євро, яке він нібито вчинив близько 10 років тому, приховавши своє право власності на невелике підприємство, і таким чином зміг отримати кошти від ЄС в рамках програми підтримки малого бізнесу.

Зазначається, що у вересні цього року парламент країни вже дав свою згоду на проведення розслідування за Бабишу, проте в жовтні цього року Бабиш як лідер партії ANO, яка посіла перше місце на виборах, переобраний депутатом. Таким чином Бабиш знову отримав депутатський імунітет.

Так, президент Чехії Мілош Земан 31 жовтня доручив ANO формувати уряд меншості. Новий уряд Чехії має отримати вотум довіри від парламенту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що партія ANO не буде вести переговори щодо формування уряду з проросійськими партіями, незважаючи на те, що вони також опинилися серед лідерів виборів.