ua en ru

Чого варто очікувати від ринку нерухомості в 2015 році

Рік, що минає, змусив девелоперів зціпити зуби і підкоритися девальвації. Якщо в лютому-травні, незважаючи на падіння курсу гривні, забудовники продовжували конвертувати вартість «квадрата» за 8 грн./дол. (завдяки запасу будівельних матеріалів, завезених за «старим» курсом), то до кінця року вони не витримали, відмовилися від «стабілізаторів» і вивели ціни в пряму залежність від поточного курсу.

Рік, що минає, змусив девелоперів зціпити зуби і підкоритися девальвації. Якщо в лютому-травні, незважаючи на падіння курсу гривні, забудовники продовжували конвертувати вартість «квадрата» за 8 грн./дол. (завдяки запасу будівельних матеріалів, завезених за «старим» курсом), то до кінця року вони не витримали, відмовилися від «стабілізаторів» і вивели ціни в пряму залежність від поточного курсу.

У 2015 році одним з найсильніших факторів на ринку нерухомості стане фіскальний:
• зростають тарифи ЖКГ, містити великі квартири стане далеко не всім по кишені;
• посилюється податок на нерухомість;
• вводиться «непрямий метод» для прибуткового податку, так що придбана нерухомість стане дуже цікава податківцям як маркер наявності великих «сірих» доходів.

У гривневому еквіваленті вартість житла за 2014 рік зросла на 30-70%. Однак потенційні покупці все одно залишилися у виграші. Адже найчастіше заощадження, призначені для великих витрат, конвертовані в долари або євро. А у валюті, навпаки, вартість квартир знизилася. Крім того, забудовники, так само як і продавці на вторинному ринку, стали більш зговірливими.
Плюс до всього девальвація, а також нестабільна політична ситуація і потік мігрантів підігріли поява нових проектів не тільки в Києві, але й інших регіонах. «Якщо раніше Київ можна було вважати центром, який притягував людей, охочих змінити якість життя, то зараз міста Західної України, особливо Львів, складають їм гідну конкуренцію», - говорить Олександр Попов, директор проектної групи «Архиматика».

У 2015 році можна сміливо очікувати подальшого зростання цін на «первичку», а також їх зниження на вторинне житло. І все одно це буде ринок покупця.

«Вторинка» продовжує втрачати позиції. Наприклад, співвідношення числа угод вже становить приблизно 60:40 на користь «первинки». Забудовник зацікавлений продати квартиру і отримати нову порцію фінансування для будівництва свого об'єкта. Саме тому знижки в розмірі 3-5%, а іноді 10-15%, залишаться для «первинки» цілком поширеним явищем, у той час як угоди зі вторинним житлом так і будуть проходити за принципом «хто як домовився».

«Забудовники з обережністю починають щось нове. Крім того, в Київ прийшло кілька великих девелоперів з Донецька. Але вони скоріше будуть працювати на підрядах, проектувати», - прогнозує Лев Парцхаладзе, президент Конфедерації будівельників України (КСУ). Аналітики вважають, що більшість компаній будуть зосереджувати свій ресурс на об'єктах на завершальних стадіях будівництва, «не розпорошуючи» гроші на велику кількість житлових комплексів.

Плюс до всього, нерухомість знову стане інструментом для інвестування. Наприклад, у 2014 році вже намітився попит на квартири великої площі (до 100-120 кв. м), які купуються для створення в них «міні-готелів». У 2015 році цей напрям отримає ще один виток розвитку, і повернеться практика так званих дохідних будинків, які були дуже популярні в Києві на початку ХХ століття. Найвідоміший з них - будинок з Химерами архітектора Городецького. Його певним прообразом стане прибутковий будинок Elyseum, будівництво якого недалеко від пр-ту Перемоги в Києві починає львівська компанія «Ріел».

Інвестори купують житло виключно для подальшої здачі в оренду. Наймач отримує сучасну квартиру поблизу центру міста і за гроші, порівнянні з орендою гостинки десь на відшибі. «Орендна плата фіксована, налагоджена інфраструктура (прання, прибирання, готування та інші побутові потреби), а соціальний склад вдома однорідний», - розповідає співзасновник компанії Kiev Standard Олег Перегінець.

Джерело: meget.kiev.ua