ua en ru

У Чечні сім'ї зниклих у січні людей змушують писати, що вони поїхали в Сирію, - BBC

У Чечні сім'ї зниклих у січні людей змушують писати, що вони поїхали в Сирію, - BBC Фото: чеченці (jenevoispaslerapoport.blogspot.com)

Родичі зниклих зазнають тиску з боку правоохоронних органів

Родичів людей, яких імовірно було вбито в Чечні (РФ) в січні цього року, змусили підписати заяви про те, що їхні зниклі рідні поїхали до Сирії або самі пішли з дому. Про це розповіли кілька родичів зниклих, передає Російська служба BBC.

Виданню вдалося зв'язатися з родичами кількох людей, імена яких опублікувала "Нова газета" і вони підтвердили, що їм нічого не відомо про долю своїх рідних з тих пір, як їх затримала поліція ще в грудні-січні 2016 року.

Крім того, багато хто з родичів зниклих зазнали тиску з боку правоохоронних органів.

"Родичів забрали і не випускали, доки не підписали, що їхніх рідних забрали, але вони не знають, хто забрав. Ніби не з РВВС прийшли, невідомо хто забрав. А когось змусили написати, що зниклий вийшов з дому і не повернувся", - розповів виданню один зі співрозмовників.

Кілька родичів стверджують, що їх змусили підписати порожні аркуші.

Ще один співрозмовник розповів, що деяких людей змусили підписати заяву, у якій стверджується, що їхні рідні поїхали до Сирії і що правоохоронці вимагали від деяких сімей надати їм російські і закордонні паспорти зниклих.

Родичі стверджують, що їм почали погрожувати після того, як багато з них звернулися в управління Слідчого комітету Росії (СКР) по Чечні із заявою про зникнення чоловіків і синів.

Видання звернулося з офіційними запитами до управління СК по Північно-Кавказькому федеральному округу і в МВС Чечні, але відповіді поки що не отримало.

Нагадаємо, раніше російське видання "Новая газета" повідомило, що в Чечні в ніч на 26 січня 2017 року відбулася масова позасудова страта, жертвами якої стали 27 жителів республіки.