ua en ru

"Часто молився, не допомогло": українців зворушили історії дітей загиблих бійців

"Часто молився, не допомогло": українців зворушили історії дітей загиблих бійців Колаж РБК-Україна

Діти поділилися розповідями про те, як пережили звістка про смерть рідної людини

Діти загиблих українських бійців поділилися своїми історіями. Їх опублікувала вихователь літнього табору Оксана Левкова на своїй сторінці в Facebook.

Розповіді дітей:

1. Хлопчик, 11 років: "А ви думали, що мого тата вбили? Ні, він просто віз продукти нашим вбивцям, і в нього врізалася вантажівка. Рани були і у тата, і у того водія. Але рятувати почали першим того водія, притому що він був винен в аварії. Я точно знаю, що якщо б стартували з тата, то він би вижив. А так вижив той ненормальний. Його посадили... Скажіть, а правда – це соромно, що у всіх папи загинули від кулі, а у мене – від просто і автомобільної аварії?"

2. Хлопчик, 12 років: "Знаєте, коли мій батько останній раз приїжджав з війни додому у відпустку, ми з мамою його стригли. Голили йому голову. Мама пройшлася машинкою по всій голові, а чубчик – знаєте, козацька така? –залишила. Ми помилувалися тим чубом трошки, а потім мама та його прибрала. І незабаром після того тата вбили. Тітка Оксана, як ви думаєте, а якщо б волосся залишили, може, тато залишився б живий? Я читав, що чуб – це оберіг... "

3. Хлопчик, 12 років: "Я вночі всю ніч плакав. Дуже хотілося до тата... Скажіть, а це значить, що я слабак?"

4. Дівчинка, 11 років: "Ми раніше обіймалися з татом і мамою. А тепер – тільки з мамою. Мій батько був у молодості був дуже худий. А потім поправився. Ну, мені, коли ми обіймалися, не заважало те, що він повненький. Був би зараз живий, ми обіймалися кожен день..."

5. Хлопчик, 11 років: "У мене прадід воював у Другій світовій війні. Уявляєте, і він там загинув. А вижив. Адже тоді можна було сховатися від німців. А тато воював у цій Війні. І загинув у 2014-м. Тому що від росіян не сховаєшся. А скажіть, чому від німців можна було, а від росіян – ні?"

"Часто молився, не допомогло": українців зворушили історії дітей загиблих бійців

Скріншот поста (facebook.com/oksana.levkova.52)

6. Розмова 12-річних хлопчиків: "Коли мій тато приїхав на два дні додому з війни, то мама мені навіть нічого не сказала. Я був у бабусі, і вона мене звідти не забрала, щоб я побачився з батьком. - Ти що, не знаєш, чому мама так зробила? Він був, мабуть, поранений і некрасивий. - Так, мама потім так і сказала. Вона не забирала мене від бабусі, щоб я не боявся. - А мій не приїжджав до нас пораненим жодного разу. Його відразу привезли убитим. Тому я не лякався. Точніше, боявся лише раз – коли вже ховали. - Пощастило. А я боявся два рази..."

7. Хлопчик, 11 років: "Тітка Оксана, я хочу вам щось секретне сказати. Я вам казав, що хочу бути схожим на тата. Ось він загинув недавно. Але я брехав. Загинув не папа, а вітчим. Я на нього хочу бути схожим... А мій тато підтримує Росію".

8. Хлопець, 13 років: "Оксана, а я вмію робити молочний коктейль. Я змішую полуницю, цукор і молочко і збиваю блендером. І додаю сметану, щоб гущі було. - Круто! А хто тебе навчив цьому рецепту? - Не знаю. Сам. Я, напевно, в батька пішов. Я коли навчився так робити, то сам здивувався, що так смачно. В той день, коли навчився, вирішив запитати батька, або він так само робить той коктейль, але він якраз загинув".

9. Розмова хлопчиків 10-13 років: "Я вмію молитися. "Отче наш, що єси на небесах... (промовляє всю молитву до кінця). - А ти часто молишся? - Ну, часто молився, коли тато був у АТО ... - Допомогло? - Нє (розгублено). - Ось бачиш...".

"Часто молився, не допомогло": українців зворушили історії дітей загиблих бійців

Скріншот поста (facebook.com/oksana.levkova.52)

Нагадаємо, що у Луганській області поховали 20-річного бійця, який загинув на Донбасі.

Ігор Петров загинув 14 червня в результаті обстрілу бойовиками на Донбасі під Новотошковским. Військовому було всього 20 років. Він лужил навідником розрахунку автоматичного гранатомета механізованого батальйону 53-ї окремої механізованої бригади.

Бійця поховали в прифронтовому Рубіжному Луганської області. Попрощатися із загиблим бійцем прийшли всі військовослужбовці його підрозділи, сусіди та знайомі.

Загиблі герої травня 2018-го