ua en ru

CDS країн, що розвиваються, різко виріс на тлі побоювань щодо скорочення QE

Вартість страховки від дефолту "великої п'ятірки" країн, що розвиваються, показала різке зростання після того, як у травні ФРС озвучить плани по скороченню QE.

Вартість страховки від дефолту "великої п'ятірки" країн, що розвиваються, показала різке зростання після того, як у травні ФРС озвучить плани по скороченню QE.

Ринки дуже сильно залежать від припливу іноземного капіталу, а заява американського регулятора спровокувала репатріацію цього самого капіталу. Так, за 4 місяці кредитно-дефолтні свопи Бразилії, Туреччини та Індонезії зросли більш ніж двоє, повідомляє телеканал "Росія 24".

Через великий дефіцит рахунку поточних операцій страждають також економіки ПАР та Індії. У південноафриканської країни зростання по CDS становив 100 пунктів, а індійська страховка підскочила до максимуму з початку року - 365 пунктів. Іншими словами, щоб застрахувати облігації Індії на суму 10 млн дол., необхідно заплатити 365 тис. дол.

А ось такі країни, як Польща, Ізраїль і Південна Корея майже не зазнали потрясінь на ринку страховки від дефолту за державними облігаціями. Справа в тому, що ці країни вважаються менш вразливими до відтоку іноземного капіталу.

CDS країн, що розвиваються, різко виріс на тлі побоювань щодо скорочення QE

Аналітики UBS очікують, що проблеми у країн з дефіцитом поточного рахунку будуть тільки посилюватися, так як прибутковість по Казначейських облігаціях продовжує рости.

"Зростання безризикової ставки премії ускладнить фінансування своїх дефіцитів проблемним країнам. Ринки цих країн будуть почувати себе набагато гірше. А ось, наприклад, в Кореї, де сальдо рахунку поточних операцій позитивне, будуть виглядати краще.

Слід зазначити, що МВФ також прогнозує не дуже райдужні перспективи для країн, що розвиваються, після згортання QE. У доповіді МВФ йдеться, що країни, які розвиваються, загрожують сповільнитися через жорстку грошово-кредитну політику США. Економіки, що розвиваються, особливо вразливі до жорсткості грошово-кредитної політики США, і МВФ порекомендував політикам бути готовими до зростання фінансової нестабільності.

"Політики повинні дозволити валютним курсам відреагувати на мінливі фундаментальні показники, але при цьому захищати їх від ризиків безладної коригування, в тому числі з допомогою інтервенцій для зниження надмірної волатильності", - йдеться в доповіді.

США можуть почати згортати програму економічних стимулів вже в цьому місяці. Засідання ФРС відбудеться 17-18 вересня 2013 р.