ua en ru

Колишній заступник голови правління "Родовід Банку" купує Європейський банк раціонального фінансування

Народний депутат Олександр Шепелєв продає невеликий Європейський банк раціонального фінансування колишньому заступнику голови правління "Родовід Банку" Дмитру Єгоренку. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Минулого тижня збори акціонерів Європейського банку раціонального фінансування (ЄБРФ) вирішили звільнити голову наглядової ради банку Валерія Солода і члена ради Олену Кузнєцову. Вони володіють 0,0001% і 0,001% акцій банку відповідно. Головою ради призначено Дмитро Єгоренко (0,0002%), а членом - Христина Ханович (0,0001%). Як з'ясувало видання, новий голова наглядової ради стане реальним власником ЄБРФ. На 1 січня 2012 р. народний депутат Олександр Шепелєв, за даними НБУ, володів 16,39% банку напряму (36,48% опосередковано), його дружина Галина Шепелєва - 36,485 і 56,77% відповідно. "Я продав всі 100% банку. Ми домовилися, що гроші покупець віддасть пізніше. Він (Дмитро Єгоренко) став головою наглядової ради і тепер міняє команду", - розповів виданню Шепелєв.

За даними НБУ, на 1 січня ЄБРФ (до 2006 р. - банк "Донкредитінвест") займав 160-е місце за активами 231 млн грн із власним капіталом 190,8 млн грн (статутний - 153 млн грн). Його кредитний портфель становив 237,7 млн грн, з яких основна сума - 224,5 млн грн - позики підприємствам.

Команда в ЄБРФ почала змінюватися ще місяць тому. 26 березня був звільнений голова правління Андрій Клен. На вакантне місце призначена Марія Шестакова, яка до грудня 2011 р. була директором одного з відділень "Родовід Банку". "Ми дійсно зараз посилюємо команду, якій ставимо завдання підняти за рік банк на дві групи вгору. Останні два роки банк не розвивався, не кредитував, а тепер ми заведемо нових клієнтів, зокрема тих, які обслуговувалися в "Родовід Банку", - повідомив виданню Єгоренко. - Є старі клієнти в чорній металургії. Прийдуть нові - з сектора металообробки. Члени правління прийшли також з "Кредитпромбанку", ПУМБ. Відповідно, з цих банків також перейдуть клієнти. Ми сконцентруємося на кредитуванні малого та середнього бізнесу, якому в одні руки будемо видавати по 4-4, 5 млн грн". Також, за його словами, компанії Шепелєва погасять кредити перед ЄБРФ за кілька місяців.

Джерело видання на банківському ринку стверджує, що після узгодження операції в НБУ Єгоренко завершить купівлю банку за "досить велику суму". Поки сторони не розголошують суму угоди, яку експерти оцінюють в межах 4-7 млн дол.