ua en ru

Колишній віце-президент США Д.Чейні закликав повернутися до використання тортур при допиті підозрюваних в тероризмі

Колишній віце-президент США Дік Чейні закликав повернутися до використання так званого "посиленого методу допиту" підозрюваних в тероризмі, який передбачає у тому числі позбавлення сну і тортури втопленням. "Я як і раніше сильно стурбований тим фактом, що безліч способів допиту, які ми використовували протягом семи років, щоб забезпечити безпеку країни, тепер заборонені", - сказав політик в інтерв'ю телеканалу FoxNews, передає РБК.
"Посилені методи допиту" застосовувалися до Халіда Шейха Мохаммеда, який підозрюється в організації теракту 11 вересня 2001 р. Під тортурами він здав одного з кур'єрів "Аль-Кайєди", через якого працівники Центрального розвідувального управління США змогли виявити притулок "терориста номер один" Усами бен Ладена. Вони відстежили місце, звідки кур'єру був зроблений телефонний дзвінок, і таким чином виявили притулок екс-глави "Аль-Кайєди".
У 2009 р. Президент США Барак Обама заборонив "посилені методи допиту". Д.Чейні і ряд його прихильників звинувачують Президента США в тому, що він відмовився від "дієвого" методу дізнання.