ua en ru

Колишній віце-президент ФІФА підтвердив отримання грошей з Німеччини

Колишній віце-президент ФІФА підтвердив отримання грошей з Німеччини Фото: ФІФА (fifa.com)

Мохаммед Бін Хаммам заперечує, що гроші були переведені йому у якості хабара

Після призначення Німеччини країною-господаркою чемпіонату світу з футболу в 2006 році катарський підприємець та екс-віце-президент ФІФА Мохаммед Бін Хаммам отримав на свій рахунок 6,7 млн євро. Про це повідомляє Deutsche Welle, посилаючись на заяву Хаммама.

Тим не менш, він заперечує, що гроші були переведені йому у якості хабара.

"6,7 млн євро дійсно були зараховані на мій рахунок. Але мені б хотілося зрозуміти, навіщо було підкупати мене за те, що ви вже й так отримали. Сума надійшла на мій рахунок вже після прийняття рішення про проведення чемпіонату світу у ФРН", - сказав він.

Як зазначає видання, комітет з етики ФІФА у 2016 році розслідував обставини, пов'язані з підкупом тодішнього віце-президента Міжнародної федерації футбольних асоціацій. Переказ грошей був здійснений в 2002 році, рішення про проведення ЧС-2006 в Німеччині прийняли двома роками раніше. Передбачалося, що в німецькому заявочному комітеті створили "чорну касу", куди перевели 6,7 млн євро в якості хабара чотирьох азіатським представникам виконкому ФІФА. Те, що Німеччина купила право проведення ЧС-2006 довести не вдалося. Гроші перевели на рахунок компанії, що належала Мохаммеду Бін Хаммаму за допомогою тіньової схеми, до якої, ймовірно, був причетний голова оргкомітету, легендарний німецький футболіст Франц Беккенбауер.

У 2012 році Мохаммед Бін Хаммам був довічно дискваліфікований ФІФА за те, що давав хабарі представникам Карибського футбольного союзу в обмін на їхні голоси на виборах. Також його підозрюють у корупції при отриманні Катаром права на проведення ЧС-2022.

Нагадаємо, ще одного колишнього віце-президента ФІФА Хуліо Грондона звинувачують в отриманні хабара в 1 млн доларів за голос на користь Катару.