ua en ru

Колишні власники ПриватБанку можуть оскаржити націоналізацію

Колишні власники ПриватБанку можуть оскаржити націоналізацію Фото: екс-власники ПриватБанку можуть оскаржити націоналізацію

Поки це не входить в їх плани

Колишні власники ПриватБанку можуть оскаржити націоналізацію фінустанови. Про це виданню "Дзеркало тижня" розповів радник власників облігацій банку Віктор Мороз.

За його словами, підставою для націоналізації банку послужило заявлена Національним банком України значна кількість кредитів, виданих пов'язаним з Приватом особам. Однак, пояснює юрист, на сьогоднішній день ця заява регулятора не знайшла підтвердження.

У зв'язку з цим, екс-власники банку мають всі підстави для оскарження у судовому порядку рішення про передачу активів ПриватБанку у власність держави, проте поки у них немає такого наміру.

"У колишніх власників банку існують підстави для оскарження рішення держави про націоналізацію ПриватБанку, однак, наскільки мені відомо, поки що це не входить в їхні плани", - заявив Мороз.

Юрист також пояснив, що методика визначення пов'язаних осіб передбачає не стільки з'ясування, пов'язана особа з банком чи ні, скільки доведення того, що проведення банком кредитних операцій було вигідно зазначеній особі або власнику банку. Крім того, необхідно довести, що мав місце тиск з боку власників банку при прийнятті пов'язаними особами рішення про відкриття кредитної лінії.

Оскільки, пояснює Мороз, ці факти не були доведені, ефективність методики НБУ може бути поставлена під сумнів, що знову ж таки може стати основою для спроб через суди повернути ПриватБанк попереднім власникам.

Нагадаємо, переговори з екс-власниками ПриватБанку проведе консорціум на чолі з Rothschild.