ua en ru

Колишньому меру Москви Ю.Лужкову закрили в'їзд у Латвію

Колишній мер Москви Юрій Лужков включений до списку осіб, в'їзд яких до Латвії небажаний. Як повідомили РБК в прес-службі МВС Латвії, таке рішення прийняла міністр внутрішніх справ країни Лінда Мурніеце "на підставі наявної у неї інформації".
Раніше сьогодні в уряді країни підтвердили факт звернення до них Ю.Лужкова за дозволом на проживання в цій прибалтійській республіці. Підставою для такого прохання можуть служити інвестиції колишнього столичного градоначальника в економіку Латвії - покупка акцій банку Rietumu на суму 1,5 млн руб. (45 тис. дол.) і придбання нерухомості в Юрмалі.
За словами латвійських чиновників, на розгляд таких звернень зазвичай іде 30 днів, проте якщо при перевірці претендента виникнуть проблеми, процедура може розтягтися до чотирьох місяців.
Сьогодні ж глава Міністерства внутрішніх справ Латвії Л.Мурніеце заявила, що, на її думку, Ю.Лужков не заслуговує права на проживання в цій країні з-за негативного до неї ставлення. Можна нагадати, зокрема, його заяви на захист російськомовного населення республіки і нещодавній заклик зробити російську другою державною мовою в Латвії.
Як відзначили в прес-службі МВС Латвії, у Л.Мурніеце є повноваження для прийняття рішень в подібного роду справах.