ua en ru

БЮТ: ВР розгляне на початку березня ухвалу про проведення дострокових виборів у Києві

Автор: RBC.UA
БЮТ завіряє, що 2 або 3 березня Верховна Рада (ВР) України розгляне ухвалу про проведення дострокових виборів у м. Києві. Про це в кулуарах ВР заявив перший заступник голови БЮТ Андрій Кожем"якін, передає кореспондент РБК-Україна.

БЮТ завіряє, що 2 або 3 березня Верховна Рада (ВР) України розгляне ухвалу про проведення дострокових виборів у м. Києві. Про це в кулуарах ВР заявив перший заступник голови БЮТ Андрій Кожем"якін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вчора відповідний комітет ВР розглянув відповідний проект ухвали про дострокові вибори в м. Києві, і наша ухвала з Миколою Томенком (№5520-1 від 18.01.2010) була підтримана комітетом, і буде винесена на голосування в зал. Я не знаю, як це нам вдасться завтра, але 2 або 3 або 4 березня вона точно буде винесена на голосування", - повідомив А.Кожем"якін.

Раніше він виражав переконання, що 16-17 лютого ВР проголосує за відставку мера Києва Леоніда Черновецького.

За словами віце-спікера ВР Миколи Томенка, БЮТ наполягатиме на дострокових виборах мера в Києві. Віце-спікер вважає, що зараз йде «торгівля за Київ». «За нашою інформацією, Партія регіонів рахує, скільки Л.Черновецький додав В.Януковичу в Києві. І залежно від цього вони визначатимуться», - заявив раніше М.Томенко.

В той же час Партія регіонів доручила провести 5 соцопитувань для визначення необхідності проведення дострокових виборів в Києві, раніше заявив перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. "Партія регіонів ухвалила рішення, і ми звернулися до наших 5 соціологічних служб, які проведуть бліц-соцопитування щодо позиції киян по дострокових виборах в столиці... Якщо соцопитування підтвердять, що необхідні перевибори в столиці, то проти вибору людей ми йти не будемо і проголосуємо за це в парламенті", - сказав О.Єфремов.

Відзначимо, 11 лютого ц.р. ВР прийняла ухвалу "Щодо звіту тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України і законів України, ухвалення протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради і її виконавчого органу".

Передбачається направити звіт комісії Президентові України, Кабінету міністрів, Генеральній прокуратурі, Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки для відповідного реагування. Проектом також рекомендується звернути увагу Президента, уряду, Генпрокуратури, СБУ на порушення законодавства посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу, що призвело до критичного стану в галузі охорони здоров'я, навколишнього природного середовища та техногенної безпеки столиці. У той же час, парламентарії не підтримали пункт постанови про продовження роботи комісії.

Нагадаємо, 18 січня 2010 р. у ВР був зареєстрований проект ухвали №5520 «Про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради і Київського міського голови». У проекті йдеться, що позачергові вибори Київради і мера столиці призначаються на 30 травня ц.р.

Підставою для позачергових виборів є факти порушення Конституції і чинного законодавства мером Києва Леонідом Черновецьким, виявлені тимчасовою слідчою комісією (ТСК) ВР. У звіті ТСК ВР згадувалося, зокрема, про множинні зловживання, що допускаються Л.Черновецьким і підконтрольною йому більшістю в Київраді.