ua en ru

БЮТ-Батьківщина вирішила добиватися парламентських виборів в 2011 р., - джерело

БЮТ-Батьківщина вирішила добиватися парламентських виборів в 2011 р. Про це повідомляють джерела "Дзеркала тижня" з оточення Юлії Тимошенко.

Як повідомляється, увечері 17 листопада відбулося засідання фракції "БЮТ-Батьківщина".
На ньому обговорювалася лінія поведінки партійного осередку в ході можливого голосування за проект закону про внесення змін до Конституції України відносно дати нових парламентських і президентських виборів.
В ході засідання керівництво фракції БЮТ-Батьківщина повідомило, що за їх інформацією, Конституційний суд відмовить Центрвиборчкому в розгляді вистави відносно дати припинення повноважень парламенту, що діє, і, імовірно, до кінця дня 18 листопада, дасть "добро" парламентському законопроекту про внесення змін до Конституції. Лідери "Батьківщини" передбачають, що вже 19 листопада цей проект буде внесений до порядку денного Верховної Ради.
Керівники партії вважають, що Адміністрація Президента добивається того, аби проект конституційних змін був заздалегідь схвалений не менше чим 300 голосами. В цьому випадку Президент готовий піти назустріч побажанням депутатської більшості і не заперечувати проти проведення чергових парламентських виборів в 2012 р., а не в 2011 р. Без допомоги депутатів фракції "БЮТ-Батьківщина" підтримка законопроекту конституційною більшістю Ради неможлива.
Крім того, 19 листопада, планується внести зміни до закону, що діє, "Про вибори народних депутатів", що скорочує терміни проведення парламентської кампанії з 120 до 50 днів. В цьому випадку ЦВК буде позбавлена правової можливості вже 22 листопада дати офіційний старт черговим виборам у ВР.
По відомостях джерел видання, на засіданні фракції було прийнято рішення не підтримувати обоє законопроекту і добиватися проведення чергових парламентських виборів в 2011 р.
Проте, низка депутатів "БЮТ-Батьківщини" намагалися поставити перед керівництвом партії і фракції питання про підходи до формування майбутніх вибіркових списків, про свої перспективи і перспективи всієї політичної сили в цілому. Зокрема, депутат Сергій Міщенко вважав розумним обговорювати найближчі кроки партії і фракції після того, коли депутати матимуть чіткі уявлень про своє майбутнє і плани партії. Проте, по відомостях видання лідер "Батьківщини" від прямих відповідей відхилилася, а більшість учасників засідання відмовилися від участі в дискусії.
За відомостями, отриманим виданням, в разі внесення вищеназваних питань до порядку денного, їх готові підтримати близько 20 членів фракції "БЮТ-Батьківщина".
Нагадаємо, що 19 жовтня Верховна Рада направила до Конституційного суду законопроект, в якому в перехідні положення Основного закону передбачається вписати норми, що уточнюють дати проведення парламентської і президентської кампаній. ВР пропонує вдень чергових виборів парламенту рахувати останнє воскресіння жовтня 2012 р., а вдень чергових виборів глави держави - останнє воскресіння березня 2015 р.
Того ж дня, 19 жовтня, Центральна вибіркова комісія звернулася до Конституційного суду з проханням розтлумачити, коли витікають повноваження парламенту, що діє. Таке питання в ЦВК виникло після обнародування вирішення КСУ, що скасував дію Конституції в редакції 2004 р.