ua en ru

У бюджеті не вистачило коштів для підвищення мінімальної зарплати з квітня, - Мінфін

У бюджеті не вистачило коштів для підвищення мінімальної зарплати з квітня, - Мінфін Фото: Сергій Марченко (РБК-Україна)

Підвищення "мінімалки" до 4,2 тис. гривень спричинило б витрати бюджету в сумі 13-30 млрд гривень

У зв'язку з недоотриманням коштів бюджетом України підвищення мінімального рівня зарплат до 4,2 тис. гривень, як того вимагає закон про держбюджет, став неможливим. Про це в інтерв'ю виданню Delo.ua розповів заступник міністра фінансів Сергій Марченко, передає прес-служба Мінфіну.

"На сьогоднішній день оперативні дані Держказначейства за підсумками I кварталу 2018 року свідчать про те, що ми не маємо можливості підвищити мінімальну зарплату.За підсумками трьох місяців до держбюджету надійшло 193,6 млрд гривень. Це 96,9% від затвердженого показника на перший квартал 2018 (розпис 199,7 млрд гривень). Тобто держбюджет недоотримав 6,1 млрд гривень", - повідомив він.

Марченко пояснив, що в разі виконання бюджетного плану підвищення "мінімалки", витрати бюджету збільшилися на 13 млрд гривень. При цьому, ця сума є мінімально необхідною, оскільки не враховує підвищення посадового окладу працівника I тарифного розряду єдиної тарифної системи.

Таким чином, підвищення мінімальної зарплати всього на 477 гривень збільшило б витрати бюджету на 13-30 млрд гривень.

Нагадаємо, в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі прогнозують, що до 2021 року рівень мінімальної заробітної плати в Україні досягне 6,2 тис. гривень.