ua en ru

Бюджет-2015 приймається на користь зовнішніх кредиторів, а не українців, - Клименко

Скорочення витрат, заплановане в бюджеті України на 2015 рік, на 90% торкнеться скорочення витрат громадян. Про це розповів екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.

"Україна не повинна бути трофеєм між Заходом і Сходом, між США і Росією. Україна повинна думати з точки зору зовнішніх інтересів, а внутрішніх. Виходячи з цього і повинен формуватися бюджет - виходячи з відстоювання інтересів вітчизняного бізнесу, інтересів громадян. Ось це ключове завдання, яке повинен ставити собі будь-який уряд", - підкреслив Клименко.

Крім того, екс-міністр звернув увагу на ті резерви в економіці, з яких можна отримати додаткові доходи. За словами Клименка, насамперед це "детінізація економіки, яка протягом 2014 р. дуже серйозно прогресувала в тіньовий сектор. Другий момент, це боротьба з офшорами. Експорт в офшорні зони за останній рік збільшився в рази. І як раз питання боротьби з фінансовими потоками, які виводяться за кордон, повинен стати головним у формуванні бюджету".

Екс-міністр нагадав, що саме в 2013 р. в Україні вперше було прийнято у відповідності з міжнародними стандартами закон про трансферне ціноутворення. "Новий уряд першим ділом що зробив? Переніс дію даного механізму, чим відразу ж спочатку позбавив себе доходів в бюджет, а потім вимив з закону ті позиції, які потрібні. Звідси чітко видно, що новий уряд пішов на догоду олігархічним групам", - зазначив Клименко.

Окремо екс-міністр доходів і зборів України відзначив і перспективи поліпшення інвестиційного клімату в Україні. "Насамперед, я поділяю завдання, яке ставить уряд, за скорочення податків, зменшення єдиного соцвнеску, податкового навантаження. Але що необхідно бізнесу в першу чергу - це насамперед захист права на приватну власність. Сьогодні в Україні питання рейдерських захоплень залишається відкритим, і це заважає бізнесу розвиватися. А, найголовніше, сьогодні в бюджеті немає тих показників, які дають бізнесу стабільність і можливість прогнозувати свою роботу. Я маю на увазі, в першу чергу, розуміння, яким буде курс долара в наступному році", - зазначив Клименко.

Також екс-міністр окремо наголосив на тому, що на його думку не вистачає сьогоднішньому уряду. "Уряду не вистачає горизонту планування. Ніхто сьогодні не планує на два роки і далі. Сьогодні планують миттєво - вижити".