ua en ru

Бурштинський енергоострів дозволив збільшити експорт електроенергії в Європу, - експерт

Основна заслуга у збільшенні показників експорту української електроенергії полягає в ефективній роботі Бурштинського енергоострова. Про це заявив віце-президент Енергетичної асоціації України Юрій Кияшко. За його словами, саме через енергоострів здійснюються поставки електрики в європейську систему.

Нагадаємо, як повідомило Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Україна в січні-вересні 2013 р. збільшила експорт електроенергії в порівнянні з аналогічним періодом 2012 р. на 4,2% - до 7,455 млрд кВт/год.

"Нам вистачає потужностей. До 1990 р. Україна виробляла близько 300 млрд. кВт/год, а сьогодні - не більше 180 млрд. Внутрішнє споживання задоволено, тому практика експортних поставок виправдовує себе", - зазначив експерт.

За його словами, в Україні накопичилися значні надлишки вугілля, який за якісними характеристиками поступається аналогам на зовнішньому ринку. Використання цих надлишків при виробництві електроенергії дозволяє забезпечити завантаження українських шахт.

"Так як вітчизняне вугілля по ряду характеристик поступається іноземним аналогам, прийнято рішення спалювати його на теплових електростанціях. Завдяки цьому збільшується виробництво і експорт електроенергії. А експорт електроенергії має бути - інакше країна не отримає валютних надходжень, щоб розраховуватися за імпортовані енергоносії", - вважає Кияшко.

При цьому експерт зазначив, що мова не йде про неякісне вугілля. В якості прикладу, Кияшко навів ситуацію на підприємствах теплової генерації ДТЕК, куди поставляється якісне вугілля, яке проходить підготовку на збагачувальних фабриках.

Нагадаємо, у 2012 р. для експорту електроенергії генеруючі компанії України виробили і реалізували ДП "Енергоринок" 9,7 млрд кВт/год електроенергії, забезпечивши попит на 7 млн т вугілля. Завершення модернізації обладнання ДТЕК Бурштинській ТЕС в цьому році сприяло збільшенню потужності постачань електроенергії в напрямку Європи з 500 до 650 МВт, що дозволило експортувати додатково 600-700 тисяч тон вугілля по дротах".