ua en ru

"Бухгалтер Освенціма" засуджений до 4 років в'язниці

"Бухгалтер Освенціма" засуджений до 4 років в'язниці Фото: Оскар Гренінг

Із-за стану здоров'я засудженого поки неясно, чи буде він дійсно відбувати покарання

Суд у місті Люнебург (Німеччина) визнав винним у пособництві вбивства не менше 300 тисяч чоловік колишнього есесівця Оскара Гренінга, засудивши його до 4 років позбавлення волі. Крім того, йому доведеться відшкодувати судові витрати, а також витрати на розгляд додаткового позову, передає Deutsche Welle.

Прокуратура вимагала для Гренінга 3,5 року в'язниці, в той час як багато хто з них вважають, що покарання повинно бути більш суворим. Із-за стану здоров'я старого засудженого поки неясно, чи буде він дійсно відбувати покарання. Відповідне рішення прийме прокуратура після того, як вирок набере чинності.

Звинувачення прокуратури Нижній Саксонії базується на так званій "угорської операції", в ході якої з 16 травня до 11 липня 1944 року солдати СС депортували в Освенцим з Угорщини близько 425 тисяч євреїв. Майже 300 тисяч з них були відразу по прибутті вбито в газових камерах.

Колишній есесівець з вересня 1942 року по жовтень 1944 року завідував в Освенцімі грошима та цінними речами депортованих. Він перелічував знайдені в багажі депортованих гроші, сортував їх і відправляв управління СС в Берліні. За цю роботу його пізніше і стали називати "бухгалтером Освенцима". Передбачається, що таким чином Гренінг брав участь в економічній підтримці нацистської "системи здійснення вбивств".

Нагадаємо, Оскар Гренінг визнав моральну провину за масові вбивства в Освенцімі. "У мене немає сумнівів в тому, що, з точки зору моралі я теж несу відповідальність", - заявив він 21 квітня. Він попросив вибачення і закликав суд винести рішення про його відповідальність.