ua en ru

У Бухаресті близько 20 тисяч людей вимагали відставки політиків-корупціонерів

У Бухаресті близько 20 тисяч людей вимагали відставки політиків-корупціонерів Фото: прапор Румунії (wikimedia.org/Tiia Monto)

Акції пройшли в десятках інших румунських міст

В Бухаресті у неділю, 26 листопада, на вулиці вийшли від 10 до 29 тисяч осіб, які вимагали відставки уряду через корупцію. Про це повідомляє DW.

Зазначається, що акції також пройшли в десятках інших румунських міст.

Мітингувальники вимагали відставки голови Палати депутатів Лівіу Драгня і голови Сенату Келін Попеску-Терічану. Обидва політика підозрюються в корупції. Драгня також раніше був судимий за фальсифікацію підсумків виборів.

Як повідомляє видання, під тиском цих політиків уряд Румунії збирається прийняти пакет законів, які передбачають обмеження повноважень прокуратури, яка займається справами за статтями про корупцію. Таким чином, вона не зможе вести розслідування проти чиновників, а Міністерство юстиції розширить контроль над діяльністю прокурорів.

У той же час, Єврокомісія, президент Румунії Клаус Йоханнис, а також ряд румунських прокурорів і суддів побоюються, що ці реформи можуть призвести до того, що судова влада перейде під контроль політиків.

Нагадаємо, в жовтні в Румунії директора інформаційного відділу Національного агентства податкового управління затримали за підозрою у хабарництві в особливо великих розмірах.