ua en ru

British Petroleum до кінця 2015 р. додатково продасть активи на 10 млрд дол

Одна з найбільших світових нафтовидобувних компаній - британська British Petroleum (BP) - планує до кінця 2015 р. додатково продати активи на суму близько 10 млрд дол.

Одна з найбільших світових нафтовидобувних компаній - британська British Petroleum (BP) - планує до кінця 2015 р. додатково продати активи на суму близько 10 млрд дол., повідомляється у прес-релізі компанії.

Додатковий продаж майна буде здійснюватися в рамках стратегічного плану розвитку компанії, при якому BP зосередить свою бізнес-активність навколо ключових активів і стратегічно сильних сторін, заявив генеральний директор BP Боб Дадлі (на фото). Він також зазначив, що компанія планує у 2014 р. зберегти капітальні інвестиції на рівні поточного року, а саме 24-25 млрд дол.

Дадлі вже третій рік намагається повернути BP до зростання прибутку після втрати понад 40 млрд дол. у результаті аварії в Мексиканській затоці у 2010 р. BP досі виплачує мільярдні штрафи та компенсації. Очікується, що кошти від чергового продажу активів будуть витрачені на додатковий розподіл серед акціонерів, переважно у вигляді викупу компанією своїх акцій.

Оголошений продаж активів на 10 млрд дол. продовжить стратегію, прийняту після катастрофи на платформі Deepwater Horizon, в результаті якої компанія розпродала майно на загальну суму 38 млрд дол. протягом останніх трьох років. Крім того, BP у 2013 р. продала свою частку в російській компанії ТНК-BP, виручивши у результаті угоди 12 млрд дол., а також отримавши 19,75% акцій "Роснєфті".

Таким чином, керівництво компанії сподівається повернути довіру інвесторів і акціонерів, оскільки вартість її акцій застигла на рівні 30% нижче, ніж було до катастрофи.

Відповідно до опублікованого фінансового звіту за III квартал 2013 р., прибуток BP, що скоригований на вартість заміщення запасів і виключає разові чинники, склав 3,7 млрд дол. проти 2,7 млрд дол. за попередній квартал. У той же час відповідний прибуток за III квартал 2012 р. склав 5 млрд дол. BP сьогодні анонсувала збільшення квартальних дивідендів на 5,6% - до 9,5 цента на звичайну акцію. Це рішення відповідає прогресивній і стабільній дивідендній політиці компанії.

У той же час, поки Дадлі підтримує курс на економію, компанія продовжує інвестувати в геологорозвідувальні проекти. У цьому році планується пробурити 16-18 розвідувальних свердловин. Раніше, у жовтні, BP уклала угоду на отримання частки в розробці трьох глибоководних родовищ на марокканському шельфі, поповнивши тим самим портфель компанії в атлантичному басейні.

BP - одна з найбільших міжнародних нафтогазових компаній. Концерн працює в понад 80 країнах. Загальний штат його співробітників складає близько 86 тис. чоловік. У квітні 2010 р. на платформі BP в Мексиканській затоці сталася масштабна аварія, що справила радикальний вплив на бізнес компанії.