ua en ru

Британський суд відмовився відкривати справу проти екс-прем'єра Блера за вторгнення в Ірак

Британський суд відмовився відкривати справу проти екс-прем'єра Блера за вторгнення в Ірак Фото: Тоні Блер (flickr.com/chathamhouse)

Колишній глава генштабу армії Іраку вимагав притягти Блера до відповідальності

Високий суд Лондона відмовився відкривати кримінальну справу проти колишнього прем'єр-міністра Великобританії Тоні Блера за вторгнення британської армії в Ірак у 2003 році, передає Independent.

Повідомляється, що звинувачення проти Блера, який перебував на посаді прем'єра Британії в 2003 році, висунув екс-глава штабу армії Іраку Абдул Вахід Шаннан ар-Рібат, який мав намір висунути такі ж звинувачення екс-главі МЗС Британії Джеку Стро і колишньому генпрокурору лорду Голдсміту.

Однак, як повідомляє Independent, у Блера щодо війни в Іраку є імунітет від кримінального переслідування на підставі рішення суду від 2016 року, який постановив, що при кримінальному переслідуванні екс-прем'єра доведеться розкрити відомості, що охороняються законом про державну таємницю. У результаті Високий суд Лондона відмовив у відкритті справи проти Блера.

Нагадаємо, в липні 2016 року в Британії визнали необгрунтованим вторгнення в Ірак у 2003 році. Відповідні дані містилися в доповіді Джона Чілкота, керівника офіційного розслідування участі Британії у військовій компанії в Іраку в 2003 році.

Також у доповіді зазначалося, що Тоні Блеру повідомляли про зростання загрози з боку "Аль-Каїди". Зазначимо, тоді уряд схвалив участь Британії у військовій кампанії тільки після заяв Блера про те, що Ірак має зброю масового ураження, яку згодом не було виявлено.

Тоні Блер займав пост прем'єр-міністра Британії з 1997 по 2007 роки.