ua en ru

Британські вчені досягли швидкості передачі даних до 10 Гбіт в секунду за допомогою світла

Британські вчені стверджують, що досягли швидкості передачі даних до 10 Гбіт в секунду за допомогою нової технології "li-fi" - бездротового зв'язку за допомогою світла. Дослідники використовували мікросвітодіодну лампу, передаючи по 3,5 Гбіта інформації в секунду через кожен з трьох "основних" кольорів - червоний, зелений і синій, - які разом складають звичайне біле світло. Це означає, що, склавши канали, можна передавати дані із загальною швидкістю до 10 Гбіт в секунду.

Британські вчені стверджують, що досягли швидкості передачі даних до 10 Гбіт в секунду за допомогою нової технології "li-fi" - бездротового зв'язку за допомогою світла. Дослідники використовували мікросвітодіодну лампу, передаючи по 3,5 Гбіта інформації в секунду через кожен з трьох "основних" кольорів - червоний, зелений і синій, - які разом складають звичайне біле світло. Це означає, що, склавши канали, можна передавати дані із загальною швидкістю до 10 Гбіт в секунду, повідомляє BBC.

"Li-fi" - це нова технологія (абревіатура в назві складена, за аналогією з широко відомими Hi-fi і Wi-fi, з англійських слів "light" - "світло" і "fidelity" - "точність"), обіцяє надійний і дешевий спосіб підключення практично з будь-якого місця за допомогою спеціальних світлодіодів.

Проект вивчення передачі даних за допомогою так званого ультрапараллельного видимого світла був ініційований університетами Единбурга, Оксфорда та Кембріджа і фінансується британською Радою з досліджень в області інженерних і фізичних наук. Крихітні мікросвітодіоди, розроблені в Університеті Стратклайд в Глазго, випускають паралельні потоки світла, збільшуючи таким чином кількість даних, яка може бути передана за одиницю часу.

"Уявіть собі головку душа, яка направляє воду паралельними струменями, - а ми таким же чином змусили вести себе світло", - сказав професор Гаральд Хаас, спеціаліст по оптичній бездротовій передачі даних університету Единбурга і один з ініціаторів проекту.

Метод цифрової модуляції, званий ортогональним частотним поділом каналів (OFDM), дозволив вченим використовувати микросветодиоды для передачі мільйонів пучків світла різної інтенсивності в секунду. Лампи включаються і вимикаються - але з шаленою швидкістю. З цих включень-виключень складаються величезні масиви бінарних даних, ланцюжки одиниць і нулів, що передаються з високою швидкістю.

Раніше в цьому році німецькі вчені з Фраунгоферовського інституту Генріха Герца заявляли, що в лабораторних умовах здатні досягти швидкості передачі даних за допомогою світлодіодів в 1 Гбіт в секунду. У жовтні китайські дослідники повідомили, що побудували світлодіод на мікрочіпі зі швидкістю до 150 Мбіт в секунду, що забезпечує підключення до Інтернету одразу чотирьох комп'ютерів.

Професор Гаральд Хаас займається розробкою "li-fi" вже десять років. Науковою мовою ця технологія називається "передачею даних видимим світлом", або скорочено VLC ("visual light communication"). У 2011 році Хаас продемонстрував, що світлодіодна лампа, оснащена технологією обробки сигналу, може передавати на комп'ютер відеозображення високої чіткості (high-definition"). Він же і придумав більш звучну назву для технології VLC - "light fidelity" або просто "li-fi".

"Li-fi" обіцяє стати більш дешевим і енергоефективним методом передачі даних, ніж існуючі бездротові радіосистеми, враховуючи доступність і повсюдне поширення світлодіодів.

Видимий світ - частина електромагнітного спектра, в 10 тисяч разів більш широка, ніж спектр радіовипромінювання. Потенційно світло може забезпечити практично необмежену широту каналу передачі даних.

На думку професора Хааса, ще одна перевага нової технології полягає в тому, що при рівномірному розподілі світлодіодних передавачів можна досягти набагато більш точного і стабільного підключення до інтернету всередині будівель.

Недоліком традиційних wi-fi роутерів завжди було те, що сигнал слабшає у міру видалення від передавача, і в будинках і офісах з'являються зони, де зв'язок настільки слабкий, що під'єднання до інтернету стає нестабільним або зовсім припиняється.

Крім того, видиме світло не проходить крізь стіни, тому технологія VLC потенційно більш надійна, ніж традиційний wi-fi, з точки зору збереження конфіденційності передачі даних, підкреслює професор Хаас.