ua en ru

Британські експерти з охорони здоров'я розкритикували доповідь ВООЗ з електронним сигарет

Група британських експертів з питань тютюнової залежності вважає, що доповідь Всесвітньої організації охорони здоров'я по електронним сигарет містить помилки, невірні інтерпретації та спотворення.

Група британських експертів з питань тютюнової залежності вважає, що доповідь Всесвітньої організації охорони здоров'я по електронним сигарет містить помилки, невірні інтерпретації та спотворення. Про це експерти заявили журналістам, передає Reuters.

"Я була шокована і здивована, прочитавши цей документ. На мій погляд, представлені дані по електронним сигарет були неточними", - заявила дослідник з Національного центру з вивчення залежностей при Королівському коледжі Лондона Енн Макнілл.

Як повідомляє Reuters, споживання електронних сигарет, які використовують картриджі на батарейках для виробництва містять нікотин парів, різко збільшилась в останні два роки, проте йде жорстка дискусія про їх потенційні ризики та переваги.

Оскільки це нове явище, не вистачає довгострокових наукових спостережень про їх безпеку, пише Reuters. Деякі експерти побоюються, що електронні сигарети можуть призвести до нікотинової залежності і стати етапом на шляху до куріння тютюну. Інші ж говорять про величезний потенціал електронних сигарет, які можуть допомогти мільйонам курців в усьому світі кинути смертоносну звичку.

Опублікований минулого місяця звіт ВООЗ закликав до жорсткого регулювання електронних сигарет, а також до заборони на їх використання в приміщеннях, рекламу і продаж неповнолітнім.

"Хоча електронні сигарети є відносно новими і, звичайно, ще немає всіх відповідей на питання щодо їх довгострокового впливу на здоров'я, все ж ясно, що вони набагато безпечніше, ніж звичайні сигарети, які вбивають понад 6 млн. чоловік в рік", - заявила Макнілл.

Її колега, співробітник підрозділу по дослідженню тютюнової залежності при Лондонському університеті Королеви Марії Пітер Хаєк вважає, що важливо оцінювати електронні сигарети в порівнянні з відомим шкодою від тютюнових сигарет.

"Зараз існують два конкуруючих за звички курців продукту. Перший з них - звичайні сигарети - небезпечний для курців і некурящих і залучає нових клієнтів з числа курців підлітків, які його пробують. Другий - електронні сигарети - на порядок безпечніше, не представляє небезпеки для некурящих і вкрай рідко призводить до регулярного використання некурящими дітьми, які його пробують", - зазначає Хаєк.

"Використання електронних сигарет може врятувати мільйони життів у цьому столітті і найбільш вплинути на громадське здоров'я у всій історії вживання тютюну", - заявив у свою чергу консультант в області суспільної охорони здоров'я та тютюнової залежності у Франції і викладач Ноттінгемського університету Великобританії Жак ле Уэзек.

Макніл і її співавтори, чий критичний відгук був опублікований в журналі Addiction, зосередилися на декількох ключових твердженнях у замовленому ВООЗ дослідженні, які, за їх словами, вводять в оману.

1. Дослідження передбачає, що використання електронних сигарет у юності є серйозною проблемою і може діяти в якості шлюзу для подальшого куріння тютюну, коли насправді постійне їх використання некурящими трапляється надзвичайно рідко, а рівень куріння молоді знижується.

2. У дослідженні не враховано той факт, що електронні сигарети не тільки менш шкідливі, ніж звичайні, але і що концентрація в них токсинів лише мала частина того, що присутня в сигаретному димі.

3. В дослідженні зроблено висновок, що палять, можуть вдихати значна кількість токсинів з диму, тоді як їх концентрація дуже мала, щоб представляти істотний ризик для здоров'я.

На думку експертів, дослідження створює враження, ніби дані свідчать про те, що електронні сигарети ускладнює відмову від куріння, тоді як в реальності все навпаки.

Вони також критикують звіти ВООЗ за "використання алармістською риторики для опису результатів і видають думки за факти".